BORCI TRAŽE POSAO I VEĆA PRIMANJA! Zahtevi udruženja pred poslanicima na posebnoj sednici Narodne skupštine RS

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 03. 2022. u 08:12

PREDSTAVNICI boračke populacije Republike Srpske očekuju od vlasti da se ubrza proces zapošljavanja 9.500 bivših boraca Vojske RS, koji se nalaze na Zavodu zapošljavanja i 1.000 članova porodica poginulih boraca, nestalih i invalida.

БОРЦИ ТРАЖЕ  ПОСАО И ВЕЋА ПРИМАЊА! Захтеви удружења пред посланицима на посебној седници Народне скупштине РС

FOTO: Novosti

To su zahtevi boračkih udruženja koji će se naći pred poslanicima Narodne skupštine RS zakazane za danas. Iako je posebna sednica o pravima boraca zakazana na zahtev opozicionih partija RS, iz Boračke organizacije RS poručuju da pokušavaju da se drže van političkih utakmica u ovoj izbornoj godini.

Aleksandar Savić, predsednik Predsedništva BORS, kaže da je cilj preko sednice doći do izmene Zakona o pravima boraca RS.

- Jedan od prioriteta koje ćemo tražiti od Vlade je i povećanje boračkog dodatka sa 1,78 KM po mesecu provedenom na ratištu na pet maraka. Takođe, insistiraćemo i na povećanju mesečnih izdvajanja za porodice poginulih, nestalih i invalida rata. Tražimo i da se ubrza proces stambenog zbrinjavanja porodica boračkih kategorija, jer ih je sada oko 4.200 koje čekaju rešavanje stambenog pitanja - pojašnjava Savić.

Borci ispred Narodne skupštine RS, Foto S. Mišljenović

Iako mesecima traju prepucavanja u boračkim organizacijama RS, kojih je trenutno sedam, Savić kaže da je BORS najkompetentnija da pregovara sa Vladom.

- Plan je da ove godine zbijemo redove i da BORS bude jedina prava adresa za razgovore i da nemamo više kolona. Da bi se to uradilo, BORS treba da dobije poseban status od interesa Republike Srpske - ističe Savić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović kaže da je samo prošle godine izdvojeno 13 miliona KM za samozapošljavanje boraca.

- Prepoznat je i deo boraca koji nije imao staž osiguranja 15 godina i nije mogao ostvariti pravo na penziju. Vlada je svojom odlukom osigurala da se svima koji, zajedno sa učešćem u ratu, imaju 15 godina penzijskog staža, obezbede primanja u visini najniže penzije - rekao je on.

Milunović je dodao da je prošle godine izrađena i socijalna karta za borce mlađe od 60 godina, utvrđeno je da postoji deo ugroženih boraca, a njih je sada u sistemu 10.002, i obezbeđen im je mesečni dodatak.

Postoji, napominje ministar, veliki spektar prava koja ima boračka populacija - invalidi najtežih kategorija dobili su veće invalidnine, obezbeđena je banjska rehabilitacija za sve amputirce, paraplegičare i kvadriplegičare jednom godišnje, dok Vlada putem posebnih programa i dalje raspisuje poziv za banjsku rehabilitaciju porodica poginulih boraca i RVI.

- Ranije je za te svrhe bilo izdvojeno 300.000 KM, a ove godine pola miliona KM - kaže Milunović.

U SISTEMU NjIH 116.000

MINISTAR Duško Milunović kaže da je 116.000 boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca u penzijskom sistemu Srpske, za šta RS izdvaja ogromna sredstva. Milunović je istakao da mnogim borcima prve kategorije, među kojima je i on sam, a koji su zaposleni, ne treba borački dodatak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)