DODIK NIJE PRISVOJIO PARLAMENT! Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine RS

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 02. 2022. u 08:12

PROCES vraćanja nadležnosti na nivo Republike Srpske sa nivoa BiH je otvoren, jer želimo razgovor sa drugom stranom u BiH.

ДОДИК НИЈЕ ПРИСВОЈИО ПАРЛАМЕНТ! Недељко Чубриловић, председник Народне скупштине РС

Foto NSRS

Već nekoliko meseci postoje pozivi iz RS na dijalog, ali nažalost nema odgovora iz političkog Sarajeva. U BiH je rešenje kompromis svih naroda, kaže u intervjuu za "Novosti" Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine RS.

Sarajevo optužuje NS RS da usvajanjem dokumenta oko vraćanja nadležnosti ruši BiH?

- Naravno, to nije tačno. Narodna skupština kao najviši zakonodavni organ RS, koja je sastavni dio dejtonske BiH, štiti ustavnost i zakonitost, ali i interese Srpske i srpskog naroda.

Da li Skupština radom iskače iz ustavnih okvira?

- Ni slučajno. Sve odluke i svi zakoni koje je donela Narodna skupština, a koje većina medija u FBiH "krsti" kao neustavne, u skladu su sa Ustavom BiH i Ustavom RS. Navešću usvajanje Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu RS. Po Ustavu BiH, pravosuđe je u nadležnosti entiteta i RS ne pokušava da preuzme ništa što joj ne pripada. VSTS RS postojao je i ranije sve dok ga 2002. nije ukinuo visoki predstavnik za BiH i nametnuo Zakon o VSTS BiH i na taj način nam oduzeo ovlašćenje.

Zbog poslednjih odluka Skupštine sve češće se spominju sankcija Dodiku i rukovodstvu RS?

- Ipak je tu prisutno nepoznavanje odnosa unutar BiH i olako donošenje zaključaka koje ništa ne koštaju one koji donose iste, a ostavljaju posledice na odnose unutar naroda u BiH. Nakaradno gledanje stranaca na unutrašnja dešavanja u BiH i sankcije nikada i nikome ništa dobro nisu donele. Pa ni onima koji ih traže.

Optužuju vas da ste dopustili Miloradu Dodiku i SNSD da "privatizuju" Skupštinu?

- To su nekorektni zaključci i zlonamerne priče. Rad svakog zakonodavnog organa, bilo gde u svetu "diktira" parlamentarna većina. SNSD ima najveći broj poslanika i potpuno je logično da je njihova politička snaga unutar Narodne skupštine najjača. Tu ni slučajno nije reč o bilo kakvoj privatizaciji parlamenta.

Dobili ste pre par dana upitnik iz OHR?

- Evo, već drugi mandat sam na čelu NS i da do danas nisam dobio sličan dopis.

Poslanicima je iz OHR upućeno pet pitanja za koja nisam siguran da li je reč o intervjuu, anketi ili o ispitivanju javnog mnjenja. S obzirom na to da se u adresi na koju treba vratiti odgovore navodi reč "upitnik", mislim da je neki činovnik u OHR odlučio da se bavi istraživanjem javnog mnjenja. Jer, pitati poslanike zbog čega su radili svoj posao, diskutovali, donosili odluke, u najmanju ruku bilo bi nedopustivo.

Zbog odbacivanja odluka Visokog predstavnika na saslušanju u Tužilaštvu BiH su i poslanici.

- Na ovo gledam kao pritisak na Narodnu skupštinu da ne vrši svoju ustavnu ulogu. Ovo je je pritisak i pokušaj zastrašivanja.

REKORDAN BROJ POSEBNIH SEDNICA

ŠTA NSRS dobija rekordnim brojem posebnih sednica?

- Svaka posebna sednica je bila promocija Srpske i kroz te sednice došlo je do izražaja zaštita vitalnog i nacionalnog interesa Srpske. RS je postala vidljivija i na nivou BiH i presudna u donošenju veoma važnih i bitnih odluka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!