UDAROM NA VLAST ŠTETE I SRPSKOJ: Šta je pokazala posebna sednica Narodne skupštine RS o vraćanju nadležnosti sa nivoa Bosne i Hercegovine

Srđan Mišljenović

12. 12. 2021. u 12:40

POSEBNA sednica Skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti sa nivoa BiH na RS, ili kako su poručili iz vlasti, istorijska skupština gde je odbranjen ustavnopravni položaj Srpske i Dejtonski sporazum, nije donela srpsko jedinstvo.

УДАРОМ НА ВЛАСТ ШТЕТЕ И СРПСКОЈ: Шта је показала посебна седница Народне скупштине РС о враћању надлежности са нивоа Босне и Херцеговине

foto: Novosti

Opozicija Srpske, na čelu sa SDS, a čiji su prvaci bili deo delegacije koja je učestvovala u izradi Dejtonskog sporazuma, nije podržala vraćanje nadležnosti na sednici. Nisu ni bili na glasanju.

U SDS smatraju da se na sednici NSRS nije radilo o pokušaju vraćanja nadležnosti RS, već o tome da lider SNSD Milorad Dodik ovakvim inicijativama pokušava da povrati poljuljan rejting pred izbore naredne godine. Zato poručuju da nisu hteli da bude deo Dodikove farse, zbog čega su i napustili sednicu.

I Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u NSRS, kaže za "Novosti" da poslanici ove stranke uopšte nije trebalo ni da dolaze na sednicu:

- Na ovoj prevari koja je izrežirana na sednici Narodne skupštine završava se priča Milorada Dodika oko povratka nadležnosti. Očigledno je Dodik svestan da mu je pao rejting i ovakvim potezima pokušava da ga popravi.

Foto Ujedinjna Srpska

Stanić tvrdi da je u Srpskoj uništen sistem i to je uradila aktuelna vlast, a ne SDS i opozicija.

- Pogledajte samo bilanse javnih preduzeća i kako žive građani. Uništene su institucije Srpske i to mi je najžalije - kaže Stanić.

Iz vladajuće koalicije u Srpskoj odgovaraju SDS da su, nažalost, ovoj stranci ali i drugim opozicionarima bliži Sarajevo nego Banjaluka i Srpska. Nenad Stevandić, predsednik Ujedinjene Srpske, kaže, za "Novosti", da je opozicija sednicu shvatila kao političko nadigravanje, a ne kao suštinski važnu za pitanja zaštite ustavnopravnog položaja Srpske i tu je njihova greška.

- Žao mi je što je opozicija ovako postupila i odbija svaki razgovor sa vlašću. Onda idu da razgovaraju sa predstavnicima partija iz Federacije BiH koje zagovaraju ukidanje Srpske - ističe Stevandić.

Željka Cvijanović i Milorad Dodik, Foto Novosti

Dodaje da se "put od hiljadu milja" mora početi prvim korakom i to je Srpska uradila na sednici Narodne skupštine:

- Napravili smo prvi korak na putu vraćanja nadležnosti. Ili ćemo otvoriti dijalog o boljem statusu Srpske, ili će se vratiti sve nadležnosti. Moramo svi zajedno da radimo u interesu RS i tu ne sme biti podela. Opozicionari nikako to da shvate. Meni će uvek biti bliži politički lideri opozicionih stranaka RS nego Bakir Izetbegović, Komšić, Nikšić i drugi političari iz Federacije BiH.

Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH, ističe da je važno što je Republika Srpska počela proces povratka BiH u njene ustavne okvire.

- Republika Srpska i Narodna skupština su u petak dobile i epitet ustavobranilaca i Republike Srpske i BiH - rekao je Kovačević.

Naglašava da ne postoje secesionističke pretnje bilo kakvih nacionalista, nego demokratski izabrani predstavnici građana:

- Milorad Dodik je veoma jasno rekao da ni po koju cenu Srpska neće žrtvovati mir, čak ni za Republiku Srpsku. Mi vodimo potpuno demokratski, civilizacijski, miran proces vraćanja u ustavne okvire. Apsolutno nikome ne pretimo. Zalažemo se za demilitarizaciju BiH i za to da niko nema nikakve bezbednosne kapacitete da bilo koga ugrozi. Svi zajedno trebalo bi da radimo da se poboljša kvalitet života građana, a Republika Srpska se zalaže da BiH postane deo projekta "Otvoreni Balkan" i da na taj način doprinese miru i stabilnosti regiona.

Darko Kuzmanović, politički analitičar, mišljenja je da opozicija u Srpskoj povlači loše poteze i zato Dodik iz utakmica u utakmicu gotovo uvek izlazi kao pobednik.

- Opozicija Srpske je morala da učestvuje u radu NSRS i da glasa. Morala je da pokaže jasan stav da nije za politiku Dodika i hazarderske poteze vraćanja nadležnosti - istakao je Kuzmanović i dodao da sam taj proces jednostavno nije moguć jer Srpska mora biti mnogo ekonomski jača i stabilnija kako bi institucije sa nivoa BiH vratili u Srpsku.

On ističe da se na poslednjoj sednici još jednom pokazalo da opozicija svojim potezima ne može da našteti Dodiku, a pogotovo ne Republici Srpskoj.

VLADA PRIPREMA ZAKONE

REPUBLIKA Srpska je u petak usvojila zaključke kojima otvara proces vraćanja nadležnosti iz oblasti odbrane, pravosuđa i poreske politike. Konstatovano je da su one otete RS i prenete na nivo BiH preko odluka visokih predstavnika.Vlada RS je dobila zadatak da narednih šest meseci izradi zakone koji će biti pred poslanicima NSRS.

SARAJEVO TRAŽI HAPŠENjA

NAKON što je održana posebna sednica i usvojeni zaključci o vraćanju nadležnosti sa BiH na RS, iz Sarajeva stižu zahtevi za hapšenja Dodika i svih političara koji su podržali ove predloge. U pretnjama, što se i očekivalo, prednjače Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)