ŠTA JE RAZBILO BiH?Dugogodišnje nasilje međunarodnih predstavnika nad Republikom Srpskom dovelo do demontiranja države

Novosti online

11. 12. 2021. u 11:14

ADVOKAT Goran Petronijević izjavio je da je dugogodišnje protivpravno nasilje međunarodnih predstavnika nad Republikom Srpskom dovelo do demontiranja i razbijanja BiH kao jedinstvene zemlje, a da odluke Narodne skupštine Republike Srpske u stvari znače "privođenje faktičkog stanja na terenu u ustavno pravno stanje".

ШТА ЈЕ РАЗБИЛО БиХ?Дугогодишње насиље међународних представника над Републиком Српском довело до демонтирања државе

Novosti

On je istakao da su sve ove ingerencije one koje je Republika Srpska kao entitet imala po dejtonskom Ustavu u okviru jedinstvene, međunarodno priznate BiH, a koje su nezakonito oduzimali visoki predstavnici.

- Dakle, ne treba na to gledati kao na neku situaciju raspada BiH. To je pogrešno tumačenje. Ovo je vraćanje BiH u ustavnopravno stanje po Dejtonu - rekao je Petronijević za Televiziju Prva.

Petronijević je naglasio da BiH može da opstane u dejtonski definisanim okvirima.

- To jeste jedna komplikovana državno pravna tvorevina, koja je možda neuobičajena u pravnom smislu. Dakle nije ni klasična federacija ni klasična konfederacija. To je neka vrsta asimetrične konfederacije i kao takva ona može da opstane. Nema problema. Posebno ako postoje međunarodne garancije i garancije potpisnika Dejtona - rekao je on.

Petronijević je rekao da su planovi Srpske o vraćanju nadležnosti ostvarivi, mada će biti praćeni otporom dela takozvane međunarodne zajednice.

- To su delovi onog globalističkog međunarodnog dela koji su doveli do ovakvog stanja. Njima ne odgovara mir. Oni hoće krize i oni krize izazivaju. Pogledajte koliko samo na Balkanu ima neuralgičnih tačaka koji oni neprekidno pokušavaju da aktiviraju, pogledajte Ukrajinu, Crno more - ukazao je on.

Prema njegovim rečima, "od vraćanja Džozefa Bajdena i globalističko – neoliberalne klike na čelo SAD" postoji pokušaj revitalizacije politike kojom su 30 godina terorisali planetu.

- Nikako ne mogu da shvate da je to nemoguće u ovom trenutku i da ne mogu da nastave tamo gde su stali prije pet godina. Neće moći da nastave jer se svet promenio. Postao je multipolaran. Imaće problema. Nisu oni jedini koji se o svemu pitaju. Garanti zaštite mira na prostoru Balkana i Evrope nisu samo SAD. Tu je pre svega Rusija, Kina kao rastuća sila, tu je Turska, koje sve zajedno imaju partikularne interese, a čini mi se da im je jedini zajednički interes da ovde ne bude sukoba - rekao je Petronijević.

On je naglasio da je upravo taj pristup različit od pristupa onih koji su iznedrili model razbijanja BiH kroz visoke predstavnike.

- Njih su dovodili, ne da implementiraju mir i ne da implementiraju dejtonski Ustav nego da ga narušavaju i razbijaju. Ovo je sada rezultat toga i pokušaj revitalizacije samostalne države BiH. Ako to ne uspe nećemo mi Srbi biti krivi. Krivi su oni koji su to prethodno radili - kaže on.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!