ZA IDEJE MLADIH 43.000 MARAKA!: U Modriči urađeno 18 projekata preko Omladinske banke i Fondacije "Mozaik"

V. BLAGOJEVIĆ

06. 12. 2021. u 08:12

OMLADINSKA banka, Fondacija "Mozaik" i Opština Modriča u saradnji sa mladima Modričanima realizovali su u ovoj godini jedan mikro biznis i 18 projekata ukupne vrednosti oko 43.000 maraka. Devet projekata realizovano je u seoskim mesnim zajednicama i isto toliko na gradskom području. Tako je dobijenim sredstvima od 2.143 marke grupa mladih realizovala projekat "Ugasi žeđ" izgradnjom gradske česme u parku. Istovremeno je druga grupa dobijenim sredstvima od 2.251 KM, uredila košarkaško igralište u izletištu Riječani.

ЗА ИДЕЈЕ МЛАДИХ 43.000 МАРАКА!: У Moдричи урађено 18 прojeкaтa прeкo Oмлaдинскe бaнкe и Фoндaциje Moзaик

Predstavljanje projekata/ Foto V. B.

- Došli smo na ideju da se izgradi česma u parku, jer je našem gradu zaista nedostajala jedna javna česma koja ima vodu za piće i koju svi mogu da koriste, a najviše deca koja se igraju u parku - rekla je Adrijana Bradašević.

Grupa mladih koju je predvodio Darko Purić renovirala je košarkaško igralište.

- Obnovili smo table i obručeve i ponovo obeležili teren, zatim smo očistili teren koji je bio zarastao u travu. Izvukli smo nove linije za teren i sada je to teren koji može da se koristi - pojasnio je Purić.

Svih 18 projekta odnosili su se na uređenje i unapređenje sportske infrastrukture, uređenje životne sredine i popravke na društevnim objektima po mesnim zajednicama.

- Aktivizam mladih u ovim vremenima sve više izostaje. Ovakvi projekti su prilika da se mladi uključe u društveni rad zajednice i mnogi od tih projekata su naišli na razumevanje i na podršku lokalanog stanovništva ali i dijaspore - konstatovao je Jovica Radulović, načelnik Modriče.

U realizaciji svih projekata učestovalo je oko 300 volontera. Ukupna sredstva za realizaciju projekata u iznosu od 43.254 marke obezbeđena su kao donacije iz zajednice, od Fondacije "Moazik" i Opštine Modriča.

- To su sredstva kojim se omogućava da se mladi ljudi pokrenu i da shvate da nisu bespomoćni. Ovo pokazuje da su mladi aktivni na konkretnim stvarima koja rešavaju problem u njihovoj mikrozajednici - rekao je Željko Pauković iz Fondacije "Mozaik".

NA HILjADE VOLONTERA

FONDACIJA "Mozaik" od 2008. godine finansira projekte mladih u Modriči. Od tada su realizovana 152 projekta na kojima je učestvovalo preko 2.600 volontera, utrošivši oko 35.000 volonterskih časova rada. Ukupna vrednost realizovanih projekata je veća od 468.000 KM, od čega su sredstva Opštine 151.000, Fondacije 122.000, dok su 195.000 maraka mladi obezbedili preko svojih donatora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024