ZELENI PROTIV DODIKA: Predstavnici evropskih ekoloških partija ovog vikenda usvojili rezoluciju o stanju u Bosni i Hercegovini

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 12. 2021. u 07:13

EVROPSKA unija treba da uvede čvrste sankcije članu Predsedništva BiH, Miloradu Dodiku, ali i drugima odgovornima za trenutnu političku krizu u BiH, stoji u Rezoluciji koji su usvojili proteklog vikenda predstavnici zelenih partija EU. Takođe su istakli da treba apelovati na sve aktere u BiH, a posebno na političko rukovodstvo Republike Srpske da doprinese poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

ЗЕЛЕНИ ПРОТИВ ДОДИКА: Представници европских еколошких партија овог викенда усвојили резолуцију о стању у Босни и Херцеговини

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Kako se navodi u Rezoluciji, EU se snažno protivi bilo kakvoj promeni granica, i podržava dalju izgradnju BiH.

- EU se snažno protivi bilo kakvim promenama granica, posebno na osnovu etničkih podela. Takođe EU i zelene stranke stoje iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju BiH kao multietničke i građanske države - navodi se u dokumentu.

Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana PBiH kaže da bi bilo pametno da članovi evropskog parlamenta iz zelenih stranaka poslušaju ministra spoljnih poslova Mađarske Petra Sijarta koji je rekao da je najlakše pričati o sankcijama ali pre toga treba dobro poslušati argumente svih strana u BiH.

- Srpska ima najjači argumet i zasnovan je na Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH. Ne znam da li bi se zeleni bunili i pozivali na sankcije protiv nekog ko se u njihovoj zemlji bori za zaštitu Ustava - ističe Kovačević.

On kaže da ovakve rezolucije, koje su potpuno jednosmerne i nisu zasnovane na informacijama iz BiH, sigurno neće doprineti rešavanju krize u BiH, već je, naprotiv, mogu samo produbiti.

Sanja Vulić, poslanik SNSD u PBiH kaže da RS nikada nije vodila računa šta će reći pojedinci koji su na nivou statističke greške, poput zelenih.

- Sve njihove odluke i rezolucije ne mogu im pomoći jer na svu sreću RS ima prijatelje u matici Srbiji i silama poput Rusije i Kine. Srbi štite dejtonsku BiH i BiH svih građana - ističe Vulićeva.

Srđan Perišić, profesor geopolitike kaže da je Milorad Dodik na meti zelenih već duži period, jer ne podržava njihove ciljeve.

- Zeleni su najjači zagovornici NATO, ali i najveći rusofobi u Evropi. Kad se zna da je Dodik najglasniji zagovornik da BiH ne bude deo NATO i da ima odlične veze sa Rusijom, onda je jasno otkuda odjednom Rezolucija u kojoj se traže sankcije protiv njega. Zeleni žele rezolucijom da podrže i Kristijana Šmita jer dolazi iz Nemačke, a gde je upravo Zelena stranka glavni faktor za formiranje vlade - objašnjava Perišić.

SARAJEVO PODRŽALO REZOLUCIJU

ODMAH po objavljivanju rezolucije Zelenih, oglasili su se iz Sarajeva i to Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva BiH, kao i Vojin Mijatović, potpredsednik SDP. Oni su podržali rezoluciju i ocenili je kao dokument pun "evropskih vrednosti" kojima teži BiH i koji podržava evropski put BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!