KOVAČEVIĆ: Na sceni projekat građenja identiteta Bošnjaka na negiranju drugih naroda

S. M.

23. 11. 2021. u 18:31

SAVETNIK srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević istakao je da je izuzetno loše ako Bošnjaci žele da grade svoj indentitet na poricanju i negiranju drugih naroda koji u BiH žive oduvek.

КОВАЧЕВИЋ: На сцени пројекат грађења идентитета Бошњака на негирању других народа

FOTO RTRS

-To neće dati bilo kakvu šansu da gradimo bilo kakvu zajedničku budućnost u BiH. Očigledno je u pitanju projekat građenja identiteta na negiranju identiteta drugih u BiH, što nije dobro, rekao je Kovačević govoreći o izjavama Izetbegovića da Srbi i Hrvati nisu postojali u BiH, već samo "dobri Bošnjani".

On je dodao da Republika Srpska želi da se vodi dijelog sa predstavicima Bošnjaka i Hrvata, jer je to jedini način na koji može da se traži bilo kakva karta za opstanak BiH.

- Bošnjaci konstanto žele da razgovaraju sa svima u svijetu o BiH, ali ne žele da razgovaraju sa kojima, kako oni navodno tvrde, žele da žive. To jasno pokazuje da oni žele samo BiH u kojoj ima mesta samo za njih. To je za nas neprihvatljivo. Mi pozivamo na dijalog, ali za Bošnjake je neprihvatljivo svako rešenje da za stolom imate predstavnike Srba i Hrvata. Oni žele da do rešenja dođu sami, odnosno da rešenje neko nametne, rekao je Kovačević.

On ističe da niko ne treba da gaji nadu da će na taj način da postigne bilo šta u BiH. On kaže da politički predstavnici bošnjačkog konstitutivnog naroda za 26 godina Dejtonskom mirovnom sporazumu nikada nisu dali šansu, te da je najveći problem to da im je jedan dio međunarodne zajednice konstantno pružao podršku za takav pristup.

- Sa predstavinima bošnjačkog konstitutivnog naroda nikada nije bilo moguće voditi dijalog o budućnosti BiH, o tome da li BiH uopšte može da funkcioniše, da li može da opstane, jer su oni sve vreme čekali da im neko sa strane ispuni sve njihove političke želje, rekao je Kovačević.

Kovačević je naveo da su oni 26 godina Dejton isključivo posmatrali kao prolazno rješenje koje će da dovede do onoga što je bio njihov ratni cilj, a to je BiH u kojoj nema mjesta za bilo koga drugog osim za njih.On kaže da redovno komunicira sa Bošnjacima koji žive u Republici Srpskoj, koji ne misle tako i ne bi nikada tako ni glasali da ne postoji pritisak Islamske zajednice.

-Bošnjaci u Republici Srpskoj žele da žive u miru, žele da poštuju Republiku Srpsku i da žive dobro sa svojim komšijama Srbima i Hrvatima i svi drugim koji u Republici Srpskoj žive slobodno, naglasio je Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri