DODIK NAKON SASTANKA VLADAJUĆE KOALICIJE: Donećemo nove zakone, ne zadiremo u ustavni sistem BiH

S. M.

01. 11. 2021. u 18:42

PREDSTAVNICI političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj saglasni su da Srpska ne zadire u ustavni sistem BiH zahtevom za vraćanje nadležnosti sa nivo BiH i da je potrebno vratiti data ovlašćenja za formiranje Oružanih sanga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH.

ДОДИК НАКОН САСТАНКА ВЛАДАЈУЋЕ КОАЛИЦИЈЕ: Донећемо нове законе, не задиремо у уставни систем БиХ

Foto RTRS

Lider SNSD Milorad Dodik rekao je novinarima u Banjaluci da je na sastanku predstavnika vladauće većine razmatran radni materijal koji se odnosi na vraćanje na ustavni sistem BiH.  On kaže da bi, kada budu povučene saglasnosti za OS, UIO i VSTS BiH, najkasnije za šest meseci Srpska mogla urediti ovu oblast što je u skladu sa ustavima Srpske i BiH, te Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Predsednik SNSD, rekao je da se usmeravaju na to da prave okvir i metododlogiju za reagovanje na ranije date saglasnoti, poreze, odbrana i VSTS BiH.

-Naša je saglasnost da idemo ka tome da na Skupštini povučemo saglasnosti ranije date od strane Narodne skupštine i da u nekom vremenu, do najkasnije šest meseci, uredimo oblast normativno tako što ćemo donositi nove zakone i te oblasti uređivati putem rešenja koja su ustavna, koja nisu protiv Ustava BiH i RS, nisu protiv Aneksa 1, koji reguliše pitanja vojske, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da se ovde ne prave nikakve revolucije, već se Ustav vraća na teren. 

-Drugi set se odnosi na indirektne poroze. Mi ne pravimo neke revolucije, mi samo Ustav vraćamo na teren. Naša je saglasnost da recimo stopa od 17 odsto koja na prostoru BiH treba da ostane jedinstvena i u RS i u FBiH. Ovde se radi o konceptu koji smo već imali , a to je da svaki entitet ima svoju službu za indirektne poreze i nadležnost za naplatu prihoda i mi na tom putanju radimo, a ne da mi sad razvaljujemo jedinstvenu stopu, ugrožavamo jedinstveno tržište. Mi smo spremni da harmonizujemo neke stvari, ali nismo spremni da ono što je u nadležnosti Republike , a to su sigurno finasije, više trpimo da gubimo svake godine više destina miliona maraka, rekao je Dodik.

Dodik je rekao je da je Ustavni sud BiH inkvizicijski sud u kojem sede stranci koji otimaju i čerupaju Republiku Srpsku.

Dodik je pozvao je opozicione partije u Republici Srpskoj na razgovore u cilju očuvanja srpskog jedinstva.

- Ja ih pozivam na ono što svi nosimo u sebi, a to je patriotski osjećaj za Republiku Srpsku. To znači danas biti okupljen oko odbrane naše ustavne pozicije, a ako niste tu onda ste pristali da urušite taj patriotizam i ne možete da računate da pripadate toj ekipi ili tom broju ljudi, istakao je on.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024