NEŠIĆ APELUJE: Nadležne institucije i međunarodna zajednica da zaustave otimačinu srpske imovine u FBiH

Novosti online

13. 09. 2021. u 13:06

PREDSEDNIK DNS-a Nenad Nešić apelovao je na sve nadležne institucije i međunarodnu zajednicu da zaustave otimačinu srpske imovine u Federaciji BiH kroz netransparentnu harmonizaciju zemljišnoknjižnih listova.

НЕШИЋ АПЕЛУЈЕ: Надлежне институције и међународна заједница да зауставе отимачину српске имовине у ФБиХ

Foto: S.M.

- Srbi poreklom iz FBiH ostaju bez ikakvog prava na svoju imovinu, a da o tome nisu ni obavešteni, iako je pravo na imovinu neprikosnoveno ljudsko pravo zagarantovano Ustavom. Princip otimačine se odvija podmuklo i netransparentno, jer se pozivi za upis vlasništva objavljuju samo u Službenom glasniku FBiH i putem pojedinih federalnih medija koji nisu dostupni Srbima. Ko se ne prijavi u roku od 60 dana i dokaže da je zemlja njegova, ostaje bez svoje vekovne imovine – upozorio je Nešić.

On ističe da je 3.800 Srba iz Federacije zatražilo pomoć, jer im je u procesu harmonizacije jednostavno oteta nepokretna imovina i prepisana na neku od lokalnih zajednica u FBiH.

– Većina Srba koji su rođeni u Federaciji, danas žive rasejani od Srbije do Amerike i Australije. Niti su u mogućnosti da vide poziv niti mogu tek tako lako doći iz Amerike ili Australije. Najviše srpske imovine je oteto na području Sarajeva, Bihaća i Mostara. Vlasti FBiH svesno i namerno, putem različitih mehanizama i institucija, prvenstveno sudova, kroz različite postupke i pozive na različitu sudsku praksu, doprinose da veliki deo imovine Srba sumnjivim radnjama pripadne drugim licima, najčešće onima koja su je koristila nakon rata – upozorava predsednik DNS-a Nenad Nešić.

On ističe da Bošnjaci i Hrvati nemaju ovakav problem u Republici Srpskoj, koja vlasnike zemlje lično obaveštava pisanim putem o procesu harmonizacije zemljišnih knjiga.

– Toliko o demokratiji i transparentnosti federalnih vlasti koje na ovaj perfidan i podmukao način nastavljaju politiku etničkog čišćenja i proterivanja, zatirući sve što je srpsko u FBiH- zaključuje Nešić.

(srpskainfo.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade