SUŠA VEĆA MUKA OD POPLAVE: Poljoprivredni fakultet iz Banjaluke okupio naučnike na Prvoj letnjoj školi u Trebinju

D. CURAĆ

01. 09. 2021. u 06:08

SUŠA je tihi ubica koji sve više napada poljoprivredno zemljište. Vlada Republike Srpske je navodnjavanje prepoznala kao jednu od najznačajnijih mera borbe protiv suša i uložila ogromna sredstva u brojne projekte, a do sada smo obuhvatili površinu od oko 4.500 hektara i nastavljamo sa projektima širenja navodnjavanja - istakla je Svetlana Lazić, viši stručni saradnik za zaštitu poljoprivrednog zemljišta, u okviru prve letnje škole čiji je domaćin Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaluci, a održava se u Trebinju.

СУША ВЕЋА МУКА ОД ПОПЛАВЕ: Пољопривредни факултет из Бањалуке окупио научнике на Првој летњој школи у Требињу

Foto Srna

Kako navode u Ministarstvu poljoprivrede, praćenjem dugogodišnjih klimitaskih promena utvrđeno je da je veći problem poljoprivrede suša nego poplave.

Učesnici letnje škole, studenti poljoprivrednih fakuletata iz Banjaluke i Sarajeva, od domaćih i stranih predavača, upoznaće su sa različitim modelima koji se primenjuju svetu u navodnjavanju biljaka, što je kako kažu za njih veoma važno u daljem istraživanju.

- Imaćemo prliku i da se upoznamo sa alatima i aplikacijama koji se uveliko koriste u svetu - naglasila je Ivana Mitrović, sa Popljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke.

Prva letnja škola organizovana je u Trebinju, a potom će biti nastavljena u Sarajevu i Banjaluci. Organizatori kažu da je akcenat stavljen na mlade ljudi i njihova istraživanja u oblasti navodnjavanja.

NAVODNjENO DO TRI ODSTO

Suša je najavćei problem u poljoprivredi Republike Srpske i BiH, gde se procenjuje da je navodnjeno svega dva do tri odsto. Na području Trebinja taj procenat iznosi 60 odsto, a skoro sve projekte odradio je Duško Vujović, inžinjer hidrotehnike iz Trebinja. Danas u svetu se smatra da se navodnjava 25 odsto obradivih površina, sa kojih se dobija 80 procenata poljorivrednih proizvoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu