UGROŽENA TREBIŠNJICA: Trebinjci podneli zahtev skupštini da se zaštiti najlepši deo grada

D. CURAĆ

28. 08. 2021. u 07:22

UDRUŽENjE za zaštitu voda Istočne Hercegovine "Vrelo", u saradnji sa građanima okupljenim oko fejsbuk-grupe "Protjerajmo ruglo iz Trebinja" podneli su zahtev trebinjskoj Skupštini za sazivanje Tematske sednice na kojoj bi se razmatralo pitanje zaštite preostalog prirodnog toka reke Trebišnjice.

УГРОЖЕНА ТРЕБИШЊИЦА: Требињци поднели захтев скупштини да се заштити најлепши део града

Foto D. Curać

Kako kažu u Udruženju "Vrelo" reka Trebišnjica je zaštitni znak Trebinja, ali je sada došlo vreme da se što hitnije zaštiti korito prirodnog toka kroz sam grad, koje je sve ugroženije zbog legalnih i nelegalnih radova.

- Od reke Trebišnjice ostalo je pet kilometara priorodnog toka koje se godinama devastira. Na obalama se gradi, reka se ne adekvatno čisti i ovo je građanska inicijativa koja nije vezana za bilo koju političku stranku već isključivo od strane ljudi koji vole reku. Za nekih deset do 15 godina ako se ovako nastavi reka će biti samo veštačko vodeno telo, jedan betonski kanal i to se mora sprečiti - istakao je Zdravko Mrkonja, predsednik Udruženja "Vrelo".

INICIJATIVA Milošević i Mrkonja, Foto D. Curać

Građani su i ranije, putem društvenih mreža, pokrenuli peticiju da se zaštiti reka.

- Naš jedini motiv i cilj je da da sučavamo reku koja je ugrožena u ovom trenutku. Svesni smo da su neke stvari nepovratno upropašćene i da tu neće biti načina, ali moramo učiniti sve što je u našoj moći da je sačuvamo, da postane zaštićeno dobro jer činjenica je da grad zavisi od Trebišnjice - istakao je aktivista Nemanja Milošević.

EKOLOZI

PODRŠKU inicijativi i sazivanju tematske sednice dala su i brojna ekološka društva, koja je Udruženje Vrelo pozvalo, kao i građane Trebinja da im se jave u što većem broju i daju svoja mišljenja kako sačuvati reku Trebišnjicu, nekada najveću evropsku ponornicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a