"TO JE ODMAZDA SAD I VELIKE BRITANIJE!" Dodik postavio Šmita na mesto: On nije visoki predstavnik

Tanjug

10. 08. 2021. u 17:04

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je imenovanje novog Visokog predstavnika u BiH odmazda međunarodne zajednice, okupljene oko SAD i Velike Britanije, prema Republici Srpskoj, a da Bosna i Hercegovina ne liči na onu "napisanu" u Dejtonskom sporazumu.

ТО ЈЕ ОДМАЗДА САД И ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ! Додик поставио Шмита на место: Он није високи представник

Foto: Printskrin/ilustracija

Dodik je na tribini "Inckov zakon - kraj Srpske ili raspad Bosne", rekao da je skrnavljenje BiH počeo nekadašnji visoki predstavnik Volgang Petrič nametanjem zakona sudu i tužilaštvu, iako BiH nema nadležnosti za pravosuđe, već isključivo entiteti.

Kako je rekao, to je uvedeno da bi navodno sudili i proganjali korumpirane političare, a da se razvilo do toga da za javno izgovorenu reč predsedniku Boračke organizacije Sud u BiH izriče pritvor čime se, istakao je Dodik, direktno kreće u realizaciju odluke o nametnutog zakona.

- Mislim da smo svi malo naseli, ovde je primarno reč o nametnutom zakonu, a ne o samoj sadržini. Oni su kreirali sadržaj da bi smo se na međunarodnom planu mi dodatno satanizovali i da ne bismo molgli da imamo relevantnu odbranu. Malo kome možete objasniti da je neka priča o negiranju genocida prihvatljiva - nije nigde - kazao je Dodik.

Dodao je da o Srebrenici prvih pet godina nakon ratnih sukoba nije nijednom progovoreno i da u vreme kada je on bio predsednik Vlade Republike Srpske od 1998, do 2001. godine "nigde niko ni na jednom forumu nije potegnuo Srebrenicu, niti se o tome pričalo".

- Ništa se nije dešavalo. Odednom je 2002. godine sve je krenulo, sedam godina nakon događaja, odjednom je pocelo - ''sve se zna''. Ništa se to nije znalo, naravno - kazao je Dodik.

Kako je rekao, sve je ispekulisano da danas imamo situaciju u kojoj se priča o genocidu brani sudom i zatvorom.

- Ta njihova istina za nas ne može da bude prihvatljiva šta god oni mislili i koliko god pokušali da pretnjama zatvorom i drugim stvarima ućutkaju ljude - naveo je Dodik.

On je ocenio i da je BiH eksperiment međunarodne zajednice i da nikada nije bila predmet dogovora tri strane u BiH.

- Mi u Republici Srpskoj Dejtonski sporazum u početku nismo i nešto prihvatili, ali kasnije smo shvatili da ima mnogo prednosti koje možemo da koristimo. Republika Srpska je dobila status države bez stolice u UN, ali po svemu sa punim unutrašnjim suverenitetom - kazao je Dodik.

Naveo je da je BiH imala međunarodni subjektivitet, a da je suverenitet pripadao entitetima.

Podsetio je da je na početku RS po Dejtonskom sporazumu imala vojsku, upravljala granicama, bila fiskalno suverena i da je "bez ikakvih problema mogla da nastavi svoj put " a onda su stranci počeli da modeliraju Dejtonski sporazum i počeli da intervenišu u pogledu ovlašćenja visokog predstavnika.

- Ne postoji visoki predstavnik međunarodne zajednice, ni formalno ni suštinski, postoji visoki predstavnik u BIH kojeg biraju strane potpisnice aneksa 10 - rekao je Dodik i dodao da Kristijan Šmit ''''glumi'''' visokog predstavnika koji nema legitimet.

Dodao je da je "druga velika prevara i podvala" Savez za implementaciju mira koji, kaže, ne postoji od 2000. godine.

- Postoji Upravni odbor koji se sastaje na nivou ambasadora u Sarajevu i uvodi poseban oblik vladavine u BiH " ambasadokratiju" - kazao je Dodik.


Tribinu "Inckov zakon - kraj Srpske ili raspad Bosne" organizovao je informativno-politicki portal "Sve o Srpskoj" i "Fakti", uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)