CELJE DEO VELIKE PORODICE: Konzulat dečje ambasade ,,Međaši" i u Sloveniji

V. Mitrić

29. 07. 2021. u 19:17

U CELjU, u Sloveniji, upriličena je svečanost, čiji je bio domaćin ovdašnji ugledni advokat i boraca za ljudska prava, Dušan Tanko,gde je Dečja ambasada „Međaši“ iz Bijeljine, osnovana pre 33 leta, predstavila svoje nove, važne aktiviste iz Slovenije i time, praktično, otvorila konzulat u ovoj zemlji.

ЦЕЉЕ ДЕО ВЕЛИКЕ ПОРОДИЦЕ: Конзулат дечје амбасаде ,,Међаши и у Словенији

Foto: V. M.

Advokat Dušan Tomić, osnivač i generalni sekretar ove organizacije, koja je samo iz ratnog ludila Sarajeva I Mostara izbavila oko 50 hiljada dece i majki, koja je, sve vreme, od najtežih vremena do danas, veliki zaštitnik dečjih prava,ne samo u BiH i regionu, već i svetu, rekao je da su imali I imaju veliki broj poštovalaca u Sloveniji.

Odluka da “Međaši” je da glavni konzul Dečje ambasade za Sloveniju bude poznata privrednica Ljubica Tanko, sudiju suda Dečje zemlje M iz Slovenije dvanaestogodišnja, odlična učenica i sportista LilI Nam, koja će predvoditi slovenačku delegaciju na Danima dečjeg ribolova u Blagaju kod Mostara, gde će se krajem avgusta okupiti deca iz Srbije, BiH, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

 - Konzulat u Celju odmah će ići u akciju proglašenja komada zemlje Dečjom zemljom M, unošenje prazne dečje stolice u Parlamentu Slovenije i Celja i proglašenja jedne ulice Ulicom dece Evrope u Celju - kaže Tomić. - Cilj je povezivanje Međaša preko Celja sa Austrijom i Italijom kroz pristupne fondove za zaštitu prava dece, koja su sve ugroženima u mnogim mestima širom sveta. -

Mala sudija Dečjeg suda, Lili Nam, poslalal je poklone dečjoj ambasadorki I predsednici Dečjeg suda, Mišel Mišković. Otvaranju konzulata u Sloveniji, uz osnivača Tomića, prisustvovao je I član Kolegijuma Dečje zemlje “M” u Međašima, profesor dr Dragan Radenović iz Beograda.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna