PATRIJARH PORFIRIJE: Crna Gora je još uvek izložena opasnim iskušenjima

Novosti onlajn

29. 07. 2021. u 16:35

PATRIJARH srpski Porfirije zahvalio je ukrajinskom mitropolitu Onufriju što je tokom trajanja litija došao u Crnu Goru, u, kako je rekao, onaj deo Srpske pravoslavne crkve koji je bio, a još je i uvek, izložen sličnim, veoma opasnim iskušenjima.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Црна Гора је још увек изложена опасним искушењима

Foto P. Milošević

Patrijarh je u pozdravnoj besedi koju je u Kijevo-pečerskoj lavri, na praznik Svetog ravnoapostolnog kneza Vladimira kijevskog i proslave 1033. godišnjice krštenja Rusije, pročitao vikar patrijarha srpskog, episkop toplički Jerotej podsetio da se mitropolit Onfurije zajedno sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem molio za jedinstvo crkve i predvodio litiju - koja je učinila da i mi, pravoslavni Srbi, kao i narod Ukrajine, budemo u svetu prepoznati po vernost Hristu.-

Poruku patrijarha Porfirija prenosimo u celosti:

Vaše blaženstvo, dragi nam u Hristu brate i saslužitelju, blaženješi brate Onufrije, zajedno sa braćom arhijerejima, sveštenicima i sveštenomonasima, igumanijama sa sestrinstvom, braćom i sestrama blagovernim Kijevljanima, vascelim vernim narodom Ukrajine koji čvrsto i nepokolebivo čuva čistotu vere pravoslavne, čuva nerazdeljivim hiton gospoda i spasa našega Isusa Hrista, čestitam vam veliki praznik – Dan krštenja Rusije i sa njim sećanje na vašeg krstitelja – Svetog blagovernog i ravnoapostolnog velikog kneza Vladimira.

Vaša ličnost je, dragi nam u Hristu brate, čvrsto upravljajući brodom Ukrajinske Crkve, u ovo veoma teško vreme postala simvol vernosti jedinstvu Pravoslavne crkve, hrabrog odupiranja iskušenjima. Izbor koji ste Vi učinili, sledeći ličnost Vašeg velikog prethodnika mitropolita Vladimira, istovetan je izboru koji je učinio Sveti knez Vladimir, kada se opredelio za pravoslavlje, prethodno se upoznavši sa svim verama tadašnjeg sveta.

Ostajući verni kanonskom poretku i jedinstvu sa pravoslavnom crkvom, vi ste ponovili izbor Svetog kneza Vladimira.

Tako ste, sa Vašim arhijerejima, sa sveštenstvom, monaštvom i narodom postali uzor koji je prepoznat i u našem blagovernom srpskom narodu. Vi ste, blaženjši, bratsku i delatnu ljubav posvedočili kada ste došli u onaj deo Srpske pravoslavne crkve koji je bio, a još je i uvek, izložen sličnim, veoma opasnim iskušenjima, u Crnu Goru.

Tamo ste zajedno sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem molili za jedinstvo crkve i predvodili litiju koja je učinila da i mi, pravoslavni Srbi, kao i narod Ukrajine, budemo u svetu prepoznati po vernost Hristu, po hrabrom odupiranju iskušenjima koja knez ovoga sveta stavlja pred nas.

Ja vam danas, na dan ovog velikog praznika, izražavam veliku zahvalnosti na takvoj pomoći i ljubavi. Zbog toga će sveta Pravoslavna Crkva, i u Srbiji i u Ukrajini i svugde gde se čuva vernost svetom predanju, kanonskom poretku, i oslanja na molitve svetog kneza Vladimira i svetog Save srpskog, biti slavni i veliki pobednik nad silama ovoga sveta.

Još jedanput vas, vaše blaženstvo, srdačno pozdravljam, čestitam Vam praznik, upućujući molitve da Vam Gospod da snagu da i dalje služite svojoj crkvi i vernom narodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?