POTVRDA BRATSKIH ODNOSA BIJELJINE I AZOVA: Dogovorena razmena đaka i studenata

V. Mitrić

23. 07. 2021. u 09:40

U GRADSKOJ upravi Grada Bijeljina održan je okrugli sto „Veze generacija“ predstavnika građanskog društva iz bratskih gradova Azov i Bijeljina, što je deo projekta „Zajedničke vrednosti – putevima donskog kozaštva“ finansiranog iz Fonda predsedničkih grantova Ruske Federacije.

ПОТВРДА БРАТСКИХ ОДНОСА БИЈЕЉИНЕ И АЗОВА: Договорена размена ђака и студената

FOTO: V.M.

U razgovoru učesnika Okruglog stola iz dva grada, zaključeno je da postoji volja za saradnju organizacija i udruženja građana iz dva grada, ali da treba više truda uložiti u pronalaženje sredstava neophodnih za ostvarenje te saradnje. Pored razmene iskustava i razgovora o problemima s kojima se u svom radu susreću, među idejama i predlozima koji su se čuli ovom prilikom, bili su razmena učenika i studenata u obrazovnim ustanovama i omladinskim kampovima, saradnja tehničkih škola iz dva grada, učešće na festivalima, ali i video konferencije omladinaca koje bi, pored upoznavanja i druženja mladih ljudi, doprineli učenju jezika.

Sveštenik Aleksandar Mirošničenko iz ruske delegacije je podsetio da je uspostavljanje veza između Azova i Bijeljine započelo dečjom diplomatijom.

- Upoznali smo se zahvaljujući, pre svega, deci i mladima. Dve gradske uprave imaju odličnu saradnju i sada je vreme da se ta saradnja proširi saradnjom između ljudi i udruženja. Finansijske teškoće za realizaciju ovih ideja je moguće prevazići, a duhovna bliskost dva naroda treba da nam pomogne u tim nastojanjima - ocenio je Mirošničenko.

Gostima iz Rusije su aktivnosti predstavili Dobrotvorna organizacija „Bogorodica Trojeručica“, Svetosavska omladinska zajednica, Srpsko-ruska zajednica „Zavet“, Humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“, Srpsko kulturno-umetničko društvo „Semberija“ i Omladinska organizacija „Vizija mladih“ čiji predstavnici su istakli da su otvoreni za saradnju sa sličnim organizacijama u Azovu i da ih raduje što u tom gradu postoji interesovanje za saradnju sa nevladinim sektorom u Bijeljini. Takođe, predstavnici muzeja iz dva grada su u svojim prezentacijama govorili o istoriji Azova, odnosno, o doprinosu Rusa razvoju Semberije od vremena kad su, kao emigranti, došli u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Predstavnici bijeljinske Gradske uprave su naglasili da dva naroda povezuju prošlost i sadašnjost, što je dobra osnova za povezanost u budućnosti.

- Grad Bijeljina je otvoren za saradnju kako sa Istokom, tako i sa Zapadom. Danas i prethodnih dana, otkako Azovčani borave u Bijeljini, iznova smo shvatili koliko su naša dva naroda duhovno i kulturno bliski i to je važan faktor u negovanju bratstva između dva grada. Nadamo se da će saradnja između nevladinog sektora u Bijeljini i Azovu biti novi podsticaj u tom pravcu - izrazio je očekivanje Predrag Lopandić iz kabineta gradonačelnika Bijeljine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)