SARADNJA BIJELJINE I RUSKOG GRADA AZOVA: Neguju se bratski i prijateljski odnosi (FOTO)

V.Mitrić

20. 07. 2021. u 09:21

GRADSKU upravu Bijeljine posetila je delegacija iz grada pobratima Azova, koju su činili predstavnici Gradske uprave Azova, Ruske pravoslavne crkve, Vojnog kozačkog udruženja „Svevelika vojska donska“, Regionalne javne dobrotvorne organizacije „Oci Dona“, Muzeja u Azovu i studenata Univerziteta u Azovu.

САРАДЊА БИЈЕЉИНЕ И РУСКОГ ГРАДА АЗОВА: Негују се братски и пријатељски односи (ФОТО)

FOTO: Grad Bijeljina

- U ime Grada Azova pozdravljamo sve stanovnike našeg grada pobratima Bijeljine. Veoma nam je drago što, bez obzira na sva postojeća ograničenja uzrokovana pandemijom, nastavljamo da negujemo i razvijamo naše bratske odnose.

FOTO: Grad Bijeljina

Azov i Bijeljina imaju dosta istorijskih sličnosti i dobre mogućnosti za međusobnu saradnju u svim oblastima, posebno u obrazovanju, kulturi i domenu javnih udruženja. Vežu nas zajednička religija, istorija, bratstvo slovenskih naroda i neophodnost zajedničkog rada - istakao je šef delegacije Grada Azova Dimitrij Titov.

FOTO: Grad Bijeljina

Paroh azovskog gradskog okruga Aleksandr Mirošničenko poklonio je gradonačelniku LJubiši Petroviću ikonu Bogorodice azovske. Zamenik atamana Rostovskog okruga Vojnog kozačkog udruženja „Svevelika vojska donska“ uručio je gradonačelniku Petroviću i predsjedniku Skupštine Grada Aleksandru Đurđeviću kozačke medalje Svetog Georgija pobedonosca, a zastavu donskih kozaka, čije tradicije njegovo udruženje baštini, poklonio je gradu Bijeljini.

FOTO: Grad Bijeljina

- Imali smo jedan iskren i bratski razgovor sa našim gostima iz Azova. Utvrdili smo da najviše prostora za razvoj naše saradnje ima u oblasti kulture i obrazovanja, a dogovorili smo da, čim to epidemiološka situacija dozvoli, grupa studenata iz Bijeljine poseti Azov, a da Bijeljina, uz svesrdnu podršku Gradske uprave, ugosti njihove kolege iz Azova.

FOTO: Grad Bijeljina

Verujemo u snagu naše bratske ljubavi i iskrene pravoslavne vjere koja nas povezuje, a tome svedoče i pokloni koje nam je danas uručila delegacija iz bratskog Azova. Narod Bijeljine će se moliti pred ikonom Presvete Bogorodice Azovske za mir, ljubav i slogu između srpskog i ruskog naroda. Naše bratstvo je dokazano u najtežim istorijskim trenucima i naša je obaveza da činimo sve da ga sačuvamo - naglasio je gradonačelnik Petrović.

FOTO: Grad Bijeljina

Kozački orden Sv. Đorđa

Azov i Bijeljina su gradovi pobratimi od 2018. godine, a do bratimljenja je došlo na predlog dece dva grada.

- Vrata našeg grada su uvek širom otvorena za Azov i Rusiju. Srbe i Ruse vežu istorijske, religijske i tradicionalne veze. Veliki broj ruskih dobrovoljaca je učestvovao u odbrambeno-otadžbinskom ratu i odbrani naših domova, a nećemo zaboraviti ni rusku podršku srpskom narodu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Nadamo se da ćemo u budućnosti produbiti našu bratsku saradnju - izrazio je očekivanje predsjednik gradske skupštine Đurđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)