NA POMOLU EKOLOŠKA KATASTROFA U PRNJAVORU: Juriš „šakala“ - uginulo više od pet tona ribe (FOTO)

N. Đurić

14. 07. 2021. u 15:09

UŽASNA katastrofa, tačnije sračunata nebriga i lopovluk, pogodili su i čupaju dušu na daleko poznatom prnjavorskom Ribnjaku, više od godinu dana u stečaju, sa pet tona već uginule i stotine tona ribe na izdisaju.

НА ПОМОЛУ ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА У ПРЊАВОРУ: Јуриш „шакала“ - угинуло више од пет тона рибе (ФОТО)

FOTO: N. Đurić

Protekle su čak dve godine otkako riba nije nahranjena! Bez hraniteljske ruke sama se snalazi u sve plićim bazenima, bez dotoka tekuće vode, koja ionako ubrzano isparava pod sve jačom žegom.

FOTO: N. Đurić

Reporter „Novosti“ se uverio u apokaliptično stanje na 850 hektara površine Ribnjaku, uz magistralni put Prnjavor-Derventa, istovremeno, postalo pravo carstvo za zmije, ptice grabljivice, šakale i, pogotovo, za ribokradice.

Najstravičnija je situacija u bazenu deset, iz kojeg su beskurpulozni lopovi ispustili ogromne količine vode, radi lakše krađe.

FOTO: N. Đurić

Uz jata već uginulih riba, onih koji u samrtnim trzajima broje poslednje trenutke, većim delom bazen je zatravio, voda isparila ili već pretvorena u močvaru, a strašan smrad se sve više širi i nepodnošljivo napada. I drugim životinjama i ljudima preti zaraza.

FOTO: N. Đurić

- Sramota i pregolema tuga je da smo organizovano i čestito poslednji put ribu nahranili još 2019. godine-svedoči, za „Novosti“, Mladen Kitić, nekadašnji poslovođa, sada po stečaju jedan od šest poslednjih radnika poslatih na boro za nezaposlene.

FOTO: N. Đurić

Oni u smenama, sa mesecima neisplaćenim platama, obilaze ostatke nekadašnjeg ne samo krajiškog giganta u proizvodnji ribe.

- Cenimo da je više od pet tona šarana, smuđa, tostolobika i druge ribe, već uginulo. Taj broj neprestano raste, pošto se nastavlja višegodišnja nebriga na koju odavno bez odjeka upozoravamo. Ribokradice sve više otvaraju takozvane šibere i ispuštaju vodu iz bazena radi lakše krađe. Već odavno nema navodnjavanja ribnjaka tekućom vodom iz Ukrine, već ionako začepljenim kanalima i cevima. Posebno je zabrinjavajuće da se ptice i divljač hrane uginulim ribama i tako šire eventualne zarazne bolesti među životinjama-upozorava Kitić.

FOTO: N. Đurić

Nakon lokalne inspekcije koja je konstatovala pomor ribe, u Prnjavoru očekuju i dolazak republičkih inspektora, ali i istražioca kako bi se stavila tačka ali i rasvetlila ova besramna katastrofa, u kojoj se, uz sudske zavrzlame, pouzdano ne zna koji je tačno važeći od troje stečajnih upravnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)