POŽAR GASILI DVA DANA: Muke u Šamcu, deponija smeća - ekološka bomba! (FOTO)

V. BLAGOJEVIĆ

09. 07. 2021. u 19:04

POSLE dva dana borbe, lokalizovan je požar na gradskoj deponiji smeća u Šamcu.

ПОЖАР ГАСИЛИ ДВА ДАНА: Муке у Шамцу, депонија смећа - еколошка бомба! (ФОТО)

Foto: V. Blagojević

Deponija se nalazi u Jelasu, u selu Donji Hasić nadomak Šamca, a protiv vatrene stihije borili su se vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Šamac i radnici Komunalnog preduzeća ”Slobodna zona”. Inače prostor gradske deponije je površine oko pet hektara.

- Pretpostavljamo da je nešto zapaljivo dovezeno sa smećem na deponiju, što je izazvlo požar. Na dubini od dva metra je žarište požara koji tinja i s vremena na vreme se aktivira. Zbog toga smo morali dva dana da dežuramoi i čak sedam puta da intervenišemo kako bi požar ugasli - istakao je Slobodan Milovanović, komanadir Vatrogasne jednice Šamac.

Deponijom smeća i otpada u Jelasu gazduje Komunalno preduzeće „Slobdan zona“ ali nisu u mogućnosti da održavaju deponiju prema standardima.

- Radimo na sanaciji nastalog požara u skladu sa našim mogućnostima. Požarište površinski zasipamo zemljom pomoću teških mašina kako bi eliminisala mogućnost pojave nove paljevine - pojašnjava Lazar Đekić, Direktor KP Slobodne zone.

Meštani Hasića su nezadovoljni što je deponija u njihovom selu.

- Deponija je problem širih razmera, zahteva akciju uklanjanja za šta su potrebna velika finansijska sredstva. Apelovao bih na sve ljude dobre volje i one koji su nadležni za deponiju da u narednom periodu trajano rešimo ovaj ekološki problema- zamolio je Luka Mikić, predsednik MZ Donji Hasić.

Deponije smeća Jelas postoji više od 20 godina i u opštini Šamac su svesni problema koji ona izaziva, u prvom redu sa aspekta zaštite životne sredine. Međutim, sama opština ne može da reši problem.

- Poslednjih pet godina ulažemo velike napore i apliciramo kod institucija vlasti Republike Srpske da nam finansijski pomognu da saniramo deponiju. Ono što je u našoj moći to je da deponiju redovno održavamo. Poslednje tri godine redovno merimo sastav vazduha, ispitujemo kvalitet zemljišta i merimo hemijsko – bakteriološki sastav vode, sve to radimo u cilju sprečavanja veće ekološke katastrofe - kaže Vedrana Mihaljčić, načelnica Odeljenja za prostorno uređenje i stambeno – komunalne poslove u Šamcu.

Poslednja ekološka merenja vazduha, zemlje i vode su rađena pre dva meseca i pokazala su da su svi parameteri u okvirima normale. Kada je ova deponija u pitanju a obzirom na julske vrućine, kako su rekli u opštini Šamac jedina opasnost su požari koji se mogu svakodnevno pojavljivati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)