ZAKINULI BIH ZA POLA MILIONA: Tužilaštvo protiv četiri osobe podiglo optužnicu za međunarodni šverc

O. M.

06. 07. 2021. u 07:13

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe zbog sumnje da su kao članovi organizovane grupe krijumčarili duvanske proizvode, oštetivši budžet BiH za 608.500 KM.

ЗАКИНУЛИ БИХ ЗА ПОЛА МИЛИОНА: Тужилаштво против четири особе подигло оптужницу за међународни шверц

Foto SRNA

Optuženi su Mile Ilić (36) iz Bijeljine, Zoran Jovanović (48) iz Šamca, te carinici ispostave u Šamcu Špiro Subotić (63) i Ahmed Beširević (38). Na teret im se stavlja više krivičnih dela i to organizovanje grupe za rasturanje neocarinjene robe, krijumčarenje, nedozvoljen promet duvanskim proizvodima, davanje ili primanje dara i drugih oblika koristi, i zloupotreba službenog položaja.

U Tužilaštvu BiH navode da se Ilić i Jovanović terete da su pristupili organizovanoj grupi ljudi, među kojima su i strani državljani iz više zemalja, sa preduzećima sa sedištem u Beogradu i postali deo organizovane mreže preprodavača i posrednika za krijumčarenje i prodaju duvana za vodenu lulu i arome za nargile.

- Iako svesni da nemaju potrebna odobrenja niti akcizne markice za proizvode, vršili su krijumčarenje više tona duvanskih prerađevina iz Srbije u BiH gde su ih stavljali u promet - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Dodaje se da je Ilić krivotvorio dokumentaciju potrebnu za uvoz. Jovanović je prevozio robu, angažovao vozače, i organizovao carinike ispostave u Šamcu koji su za određenu "pinku" propuštali vozila bez carinskog pregleda.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

SVEDOČE 22 OSOBE

PORTPAROL Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da će optužnica protiv optuženih biti dokazivana velikim brojem dokaza.

- Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 22 svedoka i stručnog veštaka, kao i prilaganjem i izvođenjem više desetina materijalnih dokaza - rekao je Grubešić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!