BILA JE TO BORBA ZA OPSTANAK: Kod Modriče počelo obeležavanje 29 godina od bitke za koridor života (FOTO)

V. BLAGOJEVIĆ

26. 06. 2021. u 23:10

U POTPOLjU kod Modriče na spomen obeležju gde su se pre 29 godina spojile jedinice Istočno bosanskog i Prvog krajiškog korpusa u proboju Koridora 1992. godine, večeras je položeno cveće i služen pomen svim poginulim u toj operaciji.

БИЛA ЈЕ ТО БOРБA ЗA OПСTAНAК: Кoд Moдричe пoчeлo oбeлежaвaњe 29 гoдинa oд биткe зa кoридoр живoтa (ФОТО)

Foto: V. Blagojević

Prema kazivanju učesnika ove bitke, susret jedinica sa istoka i zapada desio se skoro dva dana pre Vidovdana, kada je vojno bio planirana, odnosno 26.juna oko 16 časova.

Spajanjem jedinica dva korpusa srpske vojske prekinuta je 42 dana duga vazdušno kopnena blokade milion i po Srba u Zapadnom delu Republike Srpske i Kninskoj krajini. Operacija proboja Koridora počela je 12, a završen 28. juna 1992. godine oslobađanjem Modriče i deblokiranjem puta Banja Luka - Bijeljina preko Modriče. U operaciji „Koridor 92“ poginulo je 413 boraca, a 1918 je ranjeno.

Ponovni susret bivših boraca sa istoka i zapada bio je dirljiv i skoro kao i pre 29 godina. I ovaj put su preživeli borci koji su učestvovali u operaciji evocirali uspomene.

- U tom momentu kada je taj zadatak ostvaren, kad je probijen koridor mi smo bili svesni da nismo sami na prostoru Šamca, Obudovca, Pelagićeva, Donjeg Žabara i da ćemo zajedno sa Krajišnicima sačuvati srpsku teritoriju i da će ona zauvek biti srpska teritorija- priseća se učesnik proboja Koridora Radovan Zoranović, komandant bataljina „Obudovac“ u Drugoj posavskoj brigadi VRS.

U reonu Potpolja, Filomene i Čardaka delovao je bataljon vojne policije Prvog krajiškog korpusa i pripadanici Trebavske brigade. Oni su u nezaustavljivom jurišu za samo dva dana probili mostobran muslimansko - hrvatskih snaga od četiri kilometra.

-Više od dva i po meseca bili smo u izolaciji. Nedostajalo je svega, od brašna, lekova, osnovnih životnih potrepština. Snalazili smo se kako smo znali i umeli, za vojsku je pečen hleb bez germe i bez soli, onda možete da zamislite kako je to izgledalo. To je bila borba za goli život i zato ništa nije moglo da nas zaustvi da i pre plana probijemo koridor - priseća se Milorad Stanković, nekadašnji komandant bataljona „Tolisa“ u Trebavskoj brigadi VRS.

Ovom prilikom obeležena je i 29. godišnjica od stvaranja Trebavske brigade koja je tokom rata dala nemerljiv doprinos u stvaranju Repulike Srpske. U brigadi je bilo angažovano višr od 3.500 boraca, a u temelje Republike Srpske 311 boraca Trebavske brigade je ugradilo svoje živote, a više od hiljadu je ranjeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!