JEDNOKRATNA POMOĆ TALAC BIROKRATIJE: U praksi sporna izrada socijalnih karata

S. Mišljenović

16. 06. 2021. u 06:23

PROJEKAT Vlade RS koji se odnosi na izradu socijalne karte za nezaposlene i socijalno ugrožene demobilisane borce ne ide u pravom smeru jer ga koče lokalne zajednice širom Srpske.

ЈЕДНОКРАТНА ПОМОЋ ТАЛАЦ БИРОКРАТИЈЕ: У пракси спорна израда социјалних карата

Foto: Grad Banjaluka

Zbog sporosti izrade socijalnih karata, usporena je i isplata jednokratne novčane pomoći boračkoj populaciji.

- Veći broj lokalnih zajednica nije učinio dovoljno za izradu socijalne karte za nezaposlene i socijalno ugrožene demobilisane borce mlađe od 60 godina, pa ih pozvam da to učine što pre - izjavio je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS. - Uveren sam da je upravo zato došlo do ovakvog stanja u kojem je, od ukupno 14.757 boraca koji su se prijavili za ovaj projekat, do sada izvršena uplata jednokratne novčane pomoći samo za njih 2.197. Primera radi, Banjaluka je tek pre dva dana unela podatke za 49 od ukupno 1.342 prijavljenih.

Štaviše, Bijeljina sa 916, Gradiška sa 550, Doboj sa 702, Zvornik sa 668, te Trebinje sa 257 zahteva još nisu ni počeli unošenje podataka, a Ministarstvo iz lokalnih zajednica dobija neshvatljive informacije, poput onih da je referent za ove poslove na godišnjem odmoru, ili bolovanju, a da nemaju zamenike!

Milomir Savčić, predsednik BORS kaže da socijalne karte imaju sve ozbiljne države i da će se okončanjem ovog projekta jasno zanati koliki broj bivših boraca Republike Srpske očekuje pomoć.

- Žao mi je što lokalne zajednice ne prate ovaj projekat onako kako bi trebalo. Sporo slanje podataka za socijalnu kartu boraca Republike Srpske pričinjava veliku šteta onima koji su se borili za ovu državu. Projekat je veoma važan i zato što po izradi socijalnih karata možemo da planiramo pomoć ovoj populaciji - ističe Savčić.

Foto: Nezavisne novine

Duško Milunović

Ministar Milunović poručuje i da je - iako je projekat usporen - zadovoljan dinamikom realizacije samozapošljavanja i zapošljavanja boračkih kategorija u RS, te procenio da veću pažnju treba posvetiti zapošljavanju i samozapošljavanju dece poginulih boraca i nezaposlenih demobilisanih boraca, za šta su bila predviđena tri miliona KM.

- Zbog velikog interesovanja, budžet za ove namene je povećan na 13 miliona i 320.000 KM - izjavio je Milunović i naveo da je ukupno 1.081 lice već dobilo sredstva ili se nalazi u fazi realizacije, što je zadovoljavajući procenat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024