BOŠNJACI NAPADAJU RS U JEDNOJ KOLONI! Stranke sa sedištem u Sarajavu usaglasile zajednički nastup na izborima u Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 06. 2021. u 08:12

PROBOŠNjAČKE stranke, njih 16 sa sedištem u Sarajevu, dogovorile su zajednički nastup na predstojećim parlamentarnim i predsedničkim izborima u Republici Srpskoj.

БОШЊАЦИ НАПАДАЈУ РС У ЈЕДНОЈ КОЛОНИ! Странке са седиштем у Сарајаву усагласиле заједнички наступ на изборима у Српској

Foto Ujedinjena Srpska

Tako će se u istoj probošnjačkoj koloni naći SDA, SDP, SBB, DF, Naša stranka, Narod i pravda i svi politički subjekti koji već tri godine ne mogu da formiraju vlast u Federaciji BiH.

Tužbe, pretnje, smene kadrova samo su deo političkog repertoara SDA, SDP, DF i SBB, a koji svakodnevno gledaju građani u Federaciji. Ipak, za nastup na izborima u RS pred javnost je 16 partija izašlo sa zajedničkom izjavom da će se u kampanji zalagati, između ostalog, i za put BiH u NATO, jačanje bosanskohercegovačkog identiteta i državnog suvereniteta u RS.

Sagovornici "Novosti" kažu da je ovim potezom pokazana sva licemernost sarajevske politike, koja je uništila svaki pokušaj podizanja srpskog identiteta u Federaciji i koja je zaslužna što Srbi nemaju izabrane legitimne predstavnike ni na jednom nivou vlasti u FBiH.

Nenad Stevandić, predsednik Ujedinjene Srpske kaže da je probošnjački blok dokaz velikih političkih apetita sarajevskih partija.

- Cilj formiranja nekog zajedničkog bloka stranaka sa sedištem u Sarajevu za nastup u RS je skretanje pažnje sa blokade Federacije, gde skoro tri godine ne mogu da izaberu Vladu. U FBiH je potpuni kolaps, ali na to njihov odgovor je da se probošnjački blok ujedini na izborima u RS. Probošnjačke stranke ujedinjuje negativan odnos prema RS i srpskom narodu i to se vidi iz svake izjave članova tog bloka - kaže Stevandić.

Radovan Kovačević, portparol SNSD kaže da političke stranke sa sedištem u Sarajevu već tri godine ne mogu uspostaviti vlast u Federaciji, ali eto, spremne su na zajedničko delovanje u RS i najavljuju bolje stura u RS što je totalna politička ludost.

- Srpska je potpuno demokratska i otvorena za izborni proces za sve one koji ne ugrožavaju ustavni poredak RS. Zna se kako RS donosi odluke, a svi manjinski predstavnici imaju pravo da iznose stavove. Novokomponovani blok sigurno nakon narednih izbora neće biti deo skupštinske većine - smatra Kovačević.

KAMPANjA Probošnjački blok u RS, Foto Novosti

Ivana Marić, politički analitičar kaže da su se u probošnjačkom bloku lako dogovorili jer nemaju šta da izgube na izborima u RS, a ukoliko postignu neki rezultat svi će biti zadovoljni.

- Iz ove koalicije samo može profitirati SDA jer svi ostali članovi rade za tu stranku. Ne mogu dobiti, kako najavljuju, 70.000 glasova ili osam poslanika u NS RS ili dva u PBiH. Mogu dobiti eventualno još jedno mesto u NS RS. SDA je na prošlim izborima imala ofanzivu na glasače u RS ali nisu uspeli - kaže Marićeva.

KORIST ZA SDA

IVANA Marić kaže da je celu priču oko probošnjačkog bloka u RS odlično iskoristila SDA koja već u javnosti priča o okupljanju Bošnjaka i predstavlja sve kao svoju ideju.

- Glavno pitanje na izborima će biti kako neko od SDP ili DF ili SBB može da skuplja glasove za SDA, koja će verovatno isturiti svoje kandidate na listi - ukazuje Marićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna