ČOVEK OD SKANDALA: Dodik oštro odgovori nakon samovoljnog istupa ambasadora Alakalaja u SB UN

S.M.

09. 06. 2021. u 15:26

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je BiH jadna i patetična zemlja, zemlja rasula, mržnje i neuspjeha.

ЧОВЕК ОД СКАНДАЛА: Додик оштро одговори након самовољног иступа амбасадора Алакалаја у СБ УН

Foto: S.M.

Na pitanje Srne da prokomentariše sinoćnje izlaganje Svena Alkalaja na sednici Saveta bezbednosti UN, Dodik je rekao da je izlaganje tzv. ambasadora u NJujorku, koji se oglušio o stav i pravilnik Predsedništva - prema kojem predstavnik BiH ne može izlagati ako tekst izlaganja nije dobio saglasnost sva tri člana tog najvišeg tela, ogledalo tog rasula kojem nema leka, kao što nema leka ni mržnji prema Srbima.

On je naglasio da je jasno da BiH, koju ne poštuju ni oni koji je predstavljaju, smešna igračka bez suvereniteta i integriteta, te da je takav i Sven Alkalaj.

- Čovek od skandala, bitanga, slika i prilika onih koji su ga predložili. To je Sven Alkalaj. Čovek čija je karijera obeležena skandalima, lažima, zloupotrebama, savršena je marioneta za one kojima je potreban jedan baš takav - jadan i patetičan - da izvršava sva moguća i nemoguća naređenja, pa i ona koja idu u korist pojedinaca ali na štetu kakvog takvog imidža BiH u koju se zaklinju samo kada treba nešto “prišiti” Srbima", istakao je Dodik.

On je rekao da je ono što se sada pita svaki ambasador BiH iz reda srpskog naroda, a svi do jednog su čestiti profesionalci, jeste: "A, šta bi bilo da sam ja tako postupio? Da sam se oglušio o stav kolektivnog šefa BiH, da sam pogazio pravilnike, zakone koji određuju ponašanje diplomatskih predstavnika".

Dodik je naglasio da su svesni da bi sankcije bile teške i da bi stupile na snagu odmah.

- Tako je bilo do sinoćnjeg sramnog čina Svena Alkalaja i njegovog neodobrenog izlaganja, kojim je po ko zna koji put popljuvana BiH, temelji njenog tzv. funkcionisanja. Ja sada izjavljujem da nijedan srpski diplomata iz BiH, bez obzira na rang, do daljeg nema obavezu da se povinuje nalozima i instrukcijama svojih šefova iz reda drugog naroda, a posebno ne instrukcijama MIP na čijem je čelu Bisera Turković, poručio je Dodik.

On je ocenio da se sa ljudima može razgovarati samo na jeziku koji razumiju.

-A pošto je u BiH jezik bezvlašća, opšteg rasula, jezik neslužbene dužnosti i poretka, zakona ulice, jezik drskog gaženja procedura, nepoštovanja službene hijerarhije, jezik mržnje, tako ćemo i odgovoriti. Besmisleno je tražiti odgovornost od neodgovornog predstavnika BiH u UN, kao i njegovog stranačkog šefa. Na odgovornost i razapinjanje se pozivaju samo Srbi. Verujem da je vreme je da se takvoj sramnoj praksi stane u kraj i moramo sve učiniti da se poštuju zakoni i procedure, zaključio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)