PROTIV VANREDNIH IZBORA! Lideri SNSD i HDZ BiH Banjaluci usaglasili stavove o izbornom zakonodavstvu

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 06. 2021. u 07:13

IZBORNE reforme u Bosni i Hercegovini, a koje su u fokusu političkih partija, moraju rešiti, pre svega, izbor člana Predsedništva BiH iz Federacije, ali i da se jasno uvede zakonom šta može a šta ne može biti deo Izbornog zakona BiH, poruka je iz Banjaluke nakon sastanka delegacija SNSD i HDZ BiH, predvođenih liderima Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

ПРОТИВ ВАНРЕДНИХ ИЗБОРА! Лидери СНСД и ХДЗ БиХ Бањалуци усагласили ставове о изборном законодавству

Foto RTRS

Predsednik SNSD rekao je nakon sastanka da je saradnja ove dve stranke na visokom nivou, ali da postoje i razlike, kao što je pitanje ulaska BiH u NATO.

Ključno pitanje razgovora bila je izborna reforma, ali kako je rekao Dodik, rezultat te reforme treba očekivati kad se reši pitanje izbora člana Predsedništva iz Federacije BiH.

- Protiv smo toga da se uvedu vanredni izbori i spajanja lokalnih i opštih izbora.

Vanredni izbori bi vodili u haos i stalno bi se dešavali izbori - dodao je Dodik.

Podvukao je da je Srpska protiv toga da se član Predsedništva bira u parlamentu, nego isključivo neposrednim izborom.

- Spremni smo da jedan član kao i do sada bude biran iz RS, a usaglasili smo da se iz Ustava ne može brisati "konstitutivni narodi". Samo na bazi tog koncepta, BiH može da deluje, i to nije antidejtonski - poručio je Dodik.

Takođe, naglasio je da se selektivno pristupa 14 prioriteta koji su stavljeni pred BiH i da ne može zadnje pitanje da ostane opstanak OHR i stranih sudija. Kako je rekao, na taj način se izbegavaju suštinska pitanja u BiH.

Dodik je rekao da su dve stranke saglasne da treba zatvoriti kancelariju visokog predstavnika (OHR), a da kada je reč o novom visokom predstavniku, SNSD nije spreman da prihvati nekoga ko ne prođe proceduru koja je previđena Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

Lider HDZ BiH poručio je da je do sada u razgovorima oko izbornog zakonodavstva preovladavao stav da se spoje izbori.

- Sada je odlučeno da to više nije tema. Zajednički stav ove dve partije da se obezbedi legitiman izbor i Bošnjaka i Hrvata i Srba. Naš stav je i da je CIK nelegalan, i to jasno govorimo - rekao je Čović, dodajući da je zajednički stav da mandati treba da pripadnu stranci.

SASTANAK Delegacija SNSD i HDZ BiH u Banjaluci, Foto SNSD

Predsednik HDZ BiH rekao je da su politički odnosi u BiH složeni, i da je neophodno ojačati saradnju SNSD i HDZ na parlamentarnom nivou, ali i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- Cilj je da imamo što manje problema u raspravama, da imamo usaglašen stav, i da sve ono što se dogovorimo može proći i Dom naroda i parlamentarne procedure - rekao je Čović nakon sastanka u Banjaluci.

OBA PRIPADA SRBIMA!

MILORAD Dodik je rekao da SNSD ostaje pri stavu da kandiduje srpski kadar za direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA).

- OBA je sada uperena protiv RS, operativno se bavi praćenjem naših funkcionera i podrivanjem snage RS. OBA mora da bude agencija svih, a ne samo jednih, kao što je to sada.

HDZ je odlučan da ne da saglasnost sadašnjem direktoru Osmici, a za nas je neprihvatljivo da tamo ostane dosadašnja srpska struktura, koja je radila antisrpski - rekao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna