DA SE NE PONOVI 2014. GODINA: U Modriči obeležen međunarodni Dan reke Save

Vid Blagojević

01. 06. 2021. u 19:05

U MODRIČI i Maglaju u BiH, zatim Slavonskom Brodu u Hrvatskoj, Pohol Gradecu u Sloveniji i Beogradu obeležen je Prvi jun kao Dan reke Save, postavljajući u isto vreme u svim tim gradovima oznake "visoke vode".

ДА СЕ НЕ ПОНОВИ 2014. ГОДИНА: У Модричи обележен међународни Дан реке Саве

Foto: Vid Blagojević

Četiri države su osnovale Savsku komisiju kao zajedničko međunarodno telo za sliv reke Save. Zajedničkom aktivnošću pokušavaju sliv reke Save očuvati i različitim merama sprečavati evenutlne buduće poplave.

- U Modriči smo znak "Visoke vode" postavili na zgradu Mesne zajednice u naselju Dobor, koji pokazuje da je maksimalni vodostaj 16.05.2014. godine bio preko +700 centimetara.  Tada je uništeno preko 250 kuća i sva imovina stanovnika ovog naselja. Vode Srpske, opština Modriča i Hidrometeorolški zavod preduzimaju mere kako bi stanovnici Dobora bili zaštićerni od poplava izgradnjom nasipa i ispravljanjem korita reke Bosne - naglasio je Željko Terzić iz Civilnu zaštitu opštine Modriča

Foto: Vid Blagojević

Hidrometerološki zavod RS je od tih poplava opremljen tako da u svakom trenutku može izdati upozorenje, najaviti nevreme i obvestiti javnost o spremanju elementarnih nepogoda. Celi sliv reke Save je pod posebnim nadzorm savremenog hidro informacinog sistema.

- Mogu reći da smo mi kao HMZ RS u skladu sa Zakonom mnogo više opremljeni u tehničkom smislu. Postavljene su merne stanice u slivu Bosne i Usore. Tako da mi sada u suštini imamo u realnom vremenu pregled šta se dešava u slivu, od nevremena, porasta vodostaja, izdavanje meteo alarma – ističe Darko Borojević VD direktora Hidrometeorološkog zavoda RS.

Međunarodna komsija za sliv reke Save osnovana je 2005.godine sa ciljem uređenja reke za plovidbu, zaštita od zagađenja voda i sprečavanja polava. Poplave u maju 2014 godine nanele su ogromne štete u ovim državam. Tada je najveći vodostaj od +939 centimetara zabeležen na Savi u Salvonskom Brodu.

- Njaveći problem imamo sa zaštitom rečnih sortimenata. Ova komisija pokušva da u međusbno dogovoru stanu u kraj nezakonitom korištenju sortimenata. Komisija takođe preduzima mere na sprečavanju opasnosti od štetnih materija koje su opasni zagđivači voda a stignu u reku najčešće posle saobraćajnih nesreća. Kad je u pitanju plovidba ova komisija ima ovlaštenje o donošenju odluka i davanje preporuka - pojašnjava Mirza Sarač član međunardne komisje za sliv reke Save.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!