NA POKLON I ZANAT: Fondacija humanosti "Novosti" uručila osmomartovske darove Materinskom domu u Zvečanskoj (FOTO)

D. Matović

08. 03. 2024. u 06:30

UOČI Međunarodnog dana žena Fondacija humanosti "Novosti" je, kao i prethodnih godina, mladim trudnicama i majkama zbrinutim u Materinskom domu u Zvečanskoj ulici u Beogradu uručila poklone.

НА ПОКЛОН И ЗАНАТ: Фондација хуманости Новости уручила осмомартовске дарове Материнском дому у Звечанској (ФОТО)

Foto I. Marinković

Osim izdanja naše kompanije, dobile su pidžame ariljske firme "Proleće", a za one koje žele da "ispeku" manikirski i pedikirski zanat Milena Arsić Kolić i njen "Studio 038" organizovaće im besplatan kurs.

Utočište je u Materinskom domu trenutno pronašlo 10 majki i trudnica koje su bile prepuštene same sebi i odbačene od bližnjih, a imale su snažnu i jaku volju da se ostvare u najlepšoj životnoj ulozi. Većina mama je maloletna, a najmlađa ima samo 13 godina.

Foto I. Marinković

- Godinama sarađujemo sa Fondacijom humanosti "Novosti" i vaša podrška nam je dragocena - kaže Snežana Milovanović, rukovodilac Materinskog doma. - Našim štićenicama pažnja mnogo znači. Svaka je u ovaj dom donela svoje brige, probleme, nedaće, ali i želju da svom detetu pruži najbolje. Naš zadatak je, s obzirom na to da su maloletne, da im pomognemo da iznesu trudnoću, da ih osnažimo da mogu samostalno da odgajaju svoje mališane. Učimo ih i socijalnim veštinama, kulinarstvu i o partnerskim odnosima. Cilj je da dete upišemo u vrtić kad napuni godinu i da mamu zaposlimo.

Roditelji živi, a kao da nisu

DA se ostvare kao majke i da dobiju podršku od porodice i rodbine, štićenicama je bilo teško.

- Moji roditelji su živi, ali kao da nisu - privija devojčica krupnih crnih očiju svoju devojčicu na grudi. - Velika je obaveza imati dete. Ovo mi je, na neko vreme, drugi dom, mesto na kojem mogu da budem sa detetom dok ne vidim kuda ću i šta ću da radim.

Tokom prethodnih godina, na vrata Materinskog doma zakucalo je više stotina žena, među kojima je mnogo maloletnih devojčica.

- Vrlo je značajno da se majke vrate u obrazovni proces - kaže Milovanovićeva. - Osnovna škola je obavezna, a ukoliko žele mogu da nastave i dalje da se školuju. One se trude da završe školu i nauče zanat. Devojke najčešće dolaze iz disfunkcionalnih porodica ili su, sticajem životnih okolnosti, lošeg materijalnog stanja. One ovde sazrevaju, socijalizuju se i spremaju da budu majke i podnesu sve obaveze koje dolaze uz to. Njihovi partneri su najčešće maloletni i nisu spremni za roditeljsku ulogu. Često su i nasilni i nesrtljivi.

Foto I. Marinković

Pod krovom Materinskog doma su sedamnaestogodišnje trudnice Sanja i Aleksandra. Obe planiraju da grade budućnost sa partnerima.

- Ne želim da živim sa roditeljima, jer ne vidim smisao u tome - kaže Sanja. - Nadam se da će se sve dobro završiti sa partnerom. Mislila sam da upišim kurs za manikir ili za frizera. Želim da pronađem sebi posao i da ne zavisim ni od koga drugog i ako se rastanem sa partnerom da imam svoj novac. Radujem se što ću se osamostaliti, a podrška socijalnih radnika mi daje vetar u leđa.

Pomoć

SVI koji žele da pomognu mališanima i njihovim mladim majkama mogu da uplate novac na račun Fondacije humanosti "Novosti". Broj računa je 205-5621-06. A, za one koji žele više informacija ili da pomognu na neki drugi način, broj telefona je 011/ 30-28-162.

 

Dok borave u domu majke mogu same da kuvaju, uključuju mašinu za veš, imaju i razne radionice. Često ih zbliži slična životna priča. Neke majke se za godinu potpuno presaberu, oporave, odbace okove samosažaljenja i krenu u borbu. Završe školu dok su u domu, nađu posao, iznajme stan. Novi početak, iz pepela.

- U Materinski dom sam došla zbog oca i maćehe - priča nam sedamnaestogodišnja Sara, majka dvoje dece. - Nisam mogla da nađem zajednički jezik sa njima. Svašta se izdešavalo u mom životu. Moj partner je u zatvoru, pa sam ovde pronašla utočište. Napolju bismo deca i ja bili prepušteni sami sebi. Ovde sam srećna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu