BILA JE LEPOTICA, ALI POTPUNO SLEPA: Zašto se zamonašila učiteljica kod Kruševca

S.BABOVIĆ

25. 12. 2023. u 19:53

KRUŠEVAC – OLGA Panić, prelepa učiteljica iz Zemuna, bila je prva slepa iskušenica, koja se zamonašila u Manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Mrzenici nedaleko od Kruševca.

БИЛА ЈЕ ЛЕПОТИЦА, АЛИ ПОТПУНО СЛЕПА: Зашто се замонашила учитељица код Крушевца

Foto:FB Z.Anđelković

Dogodilo se to pre tačno 100 godina. Iskušenicu i vaspitačicu Olgu, predao je u manastir niko drugi do Veljko Ramadanović, rodonočelnik školovanja slepih i slabovodih u Srbiji, čije ime danas nosi škola u Zemunu.

Malo je zapisa ostalo o ovom događaju iz 1933.godine. Zna se samo da je Olga imala 29 godina i da je završila četiri razreda gimnazije i Učiteljsku školu. Pre nego da svoj život posveti Bogu, bila je vaspitačica slepima u Zemunu, sa njima deleći istu sudbinu.

U manastir Mrzenica kod Stalaća došla je nakon što je pet godina učila slepe đake. Svedoci su opisivali da je bila izvanredne lepote, a da su joj se ispod trepavica krila dva crna kamena, koja su predstavljala davno ugašene oči.

Bila je iskušenica igumanije Teofilije dve godine, koliko i njena drugarica Mileva Petrović, rodom iz Bijeljine. Zajedno su postrižene i predale se Bogu, uz blagoslov, mitropolita Gospodina Dositeja.

- Napuštam zemaljski život, jer više volim da se Bogu molim - izgovorila je slepa učiteljica Olga, pred uplakanim vernicima, koji su posvedočili da nikada nisu prisustvovali duhovnijem činu. - Hoću Njemu da se posvetim, a da se molim za bližnje. Je li tako, Preosvećeni? Da li sam izabrala najbolji put od svih mojih drugaricaKako su zapisali vernici kasnije u potresnom tekstu u listu „Pravda“ iz 1933.godine, gde je pribeležen ovaj događaj, Olga Panić postala je monahinja Tatjana. Posle zamonašenja prešla je u manastir Svetog Stefana kod Aleksinca, gde je u to vreme, kako je zabeleženo, bilo "mnogo mladih slepih devojaka".

Manastir Mrzenica u opštini Ćićevac i danas je veoma posvećen čistoj veri. Prema istorijskim podacima, prva crkva unutar manastirskog kompleksa bila je posvećena Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni,a pretpostavlja se da ju je podigao knez Lazar ili neko od njegovih bliskih dvoranina.

U hramu se i čuva i pozlaćeno četvorojevanđelje teško 20 kilograma.

Predanje govori da je na ovom prostoru, koji je poznat pod imenom Mojsinjska Sveta Gora, u u 14. veku bilo 77 bogomolja. Postojanje velikog broja sakralnih objekata na malom prostoru pripisuje se grupi monaha sa Sinajske gore, koji su, povlačeći se pred Turcima, naseljavali mojsinjske planine, obnavljali manastire i isposnice. Na potezu kroz Deligrad - Kruševac, kroz tri opštine, i blizu tri Morave, danas je ostalo 28 crkava.

Pored ostataka bogomolja su i praistorijska nalazišta iz doba neolita, stara oko 7.000 godina pre nove ere, koja pripadaju starčevačkoj kulturi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!