DA ZASIJA SVETINJA U GRAHOVU: Započelo još jedno uređenje Hrama Svetih Petra i Pavla, koji je uvek delio sudbinu svog naroda

B. Subašić

23. 06. 2023. u 20:38

UDRUŽENjE Grahovljana i prijatelja Bosanskog Grahova započelo je još jedno u nizu spasavanja Hrama Svetih Petra i Pavla u Grahovu, crkve sa srpskom mučeničkom sudbinom. Po rečima članova Udruženja, nju i mošti sveštenomučenika Miloša (Milana) Bilbije, koji je odbio da promeni krštenicu Gavrila Principa kako bi ga Austrougari osudili na smrt, a koje se ovde čuvaju, sada ugrožavaju voda i vlaga, jer su krov i fasada u veoma lošem stanju.

ДА ЗАСИЈА СВЕТИЊА У ГРАХОВУ: Започело још једно уређење Храма Светих Петра и Павла, који је увек делио судбину свог народа

Foto: Privatna arhiva

Udruženje je već započelo radove na krovu, zvoniku i fasadi i uočilo oštećenja zbog kojih je neophodna hitna sanacija crkve pre sledeće kišne sezone.

U srednjovekovnoj tvrđavi iznad današnjeg Grahova, nalazio se najstariji pravoslavni hram koji je grom uništio 1905. godine, a izgradnju nove srpske crkve u gradu, pre Velikog rata, zabranjivali su Austrougari.

Foto: Privatna arhiva

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla je završena i osvećena tek 1925. u Kraljevini Jugoslaviji, ali nije napunila ni dve decenije, kada je stradala u Drugom svetskom ratu kao i drugi srpski hramovi na teritoriji NDH. U SFRJ, voljom tadašnjih vlasti, nije obnovljena već je korišćena kao skladište sve do šezdesetih godina prošlog veka. Nedugo pošto je hram vraćen crkvi, čim je počela njegova obnova, on je 1970. stradao u požaru za koji se pretpostavlja da je bio podmetnut.

Foto: Privatna arhiva

Nova obnova nastavljana je u nekoliko navrata, a poslednja, započeta 1993, prekinuta je već 1995. zbog progona Srba iz Bosanskog Grahova. Hrvatsko-muslimanske snage opljačkale su i oskrnavile hram. Prvi Srbi koji su se vratili u Grahovo sanirali su 2000. i 2001, koliko-toliko, oštećenja i osposobili hram. Posle radova 2007. i 2008, Crkvu svetih apostola Petra i Pavla vladika Hrizostom je svečano osveštao i obnovio kao parohijski hram. U njega su 2018. posle obretenja unete mošti sveštenomučenika Miloša (Milana) Bilbije, koji je stradao 102 godine ranije od mučenja u autrougarskom kazamatu u Livnu. Kivot za mošti izradio je otac Vojislav Bilbija, ispovednik srpskih sužanja u Haškom tribunalu.

Foto: Privatna arhiva

Grahovski sveštenomučenik koji je kanonizovan kao Miloš Bilbija stradao je zbog - datuma, jer je 26. jula 1894. u knjigu rođenih upisao Gavrila Principa. Sa tim datumom rođenja on je po austrougarskim zakonima bio maloletan u trenutku atentata i nije mogao biti osuđen na smrt. Austrougarske vlasti pokušale su da nateraju oca Bilbiju da antidatira Principovu krštenicu i proglasi ga starijim, ali ovaj ni po cenu muka nije popustio. Princip je zahvaljujući ocu Bilbiji osuđen na vremensku kaznu, a sveštenik je umro od posledica mučenja. Grahovska crkva ima i drugog sveštenomučenika, oca Damjana Štrpca kojeg su 1941. ustaše živog odrale i bacile u jamu na Velebitu.

Pomoć

UDRUŽENjE Grahovljana i prijatelja Bosanskog Grahova poziva sve koji mogu da pomognu obnovi grahovskog hrama. Donacije, sa naznakom "pomoć za obnovu crkve u Bosanskom Grahovu", mogu da uplate na račun 205-0000000048530-95.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!