JOŠ 200.000 EVRA ZA SRBE: Finansijska pomoć našim sunarodnicima u Federaciji BiH i ruralnim krajevima Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

24. 04. 2023. u 21:00

UPRAVA za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije i Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS), potpisale su juče u Banjaluci, Memorandum o saradnji, čiji je cilj ekonomsko osnaživanje ruralnih sredina u Republici Srpskoj i povratničkih opština u Federaciji BiH.

ЈОШ 200.000 ЕВРА ЗА СРБЕ: Финансијска помоћ нашим сународницима у Федерацији БиХ и руралним крајевима Српске

SPORAZUM Arno Gujon i Dražen Vrhovac foto SRNA

Namera uspostavljanja saradnje dve institucije je zajednički rad na projektima razvoja lokalnih zajednica i jačanje ranjivih i socijalno osetljivih grupa stanovništva u lokalnim sredinama. Memorandum su potpisali Dražen Vrhovac, v. d. direktora IRB RS, i Arno Gujon, v. d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koja deluje u okviru Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Foto: Fejsbuk

PODSTICAJ U Bosansko Grahovo košnice stigle decembra 2021.

Prvi javni poziv za projekte trebalo bi da bude raspisan u septembru, za šta bi Uprava izdvojila 100.000 evra. Planirano je da Uprava i IRB RS učestvuju u jednakom iznosu, što znači dvostruko više novca za realizaciju.

Gujon je podsetio da već postoji dobro iskustvo sa pilot- projektima za održivi razvoj koji je Uprava pokrenula pre dve godine.

- U Bosanskom Petrovcu smo podržali stočare kojima smo obezbedili steone junice, a podržali smo i poljoprivrednike u Posavini i pčelare u Grahovu obezbeđujući im pomoć u mehanizaciji. Možemo, jednako uspešno, da sa IRB RS nastavimo ulaganje u slične projekte u RS - rekao je Gujon.

Pojasnio je da je ideja da se udvostruči efekat IRB i Uprave, kroz konkretne projekte, sa ciljem ekonomskog osnaživanja srpskih porodica:

- Tamo gde Uprava izdvoji 100 evra, IRB će izdvojiti isto toliko i to znači dvostruko veću podršku porodicama kojima je ona potrebna, da bi mogle da žive od svog rada u poljoprivredi, stočarstvu i drugim granama.

VEĆ ODOBRENO PET PROJEKATA

DRAŽEN Vrhovac, v. d. direktora IRB RS, objasnio je da je IRB RS od 2014, putem sedam godišnjih ciklusa finansiranja, realizovala 64 projekta u lokalnim zajednicama širom RS:

- Ukupna vrednost projekata iznosi 8,1 miliona KM, od čega je 5,1 miliona obezbeđeno putem Finansijskog mehanizma. Preostali iznos osigurali su korisnici kroz sufinansiranje projektnih aktivnosti. U toku je realizacija 8. godišnjeg ciklusa Finansijskog mehanizma, kojim je odobreno finansiranje pet projekata lokalnih zajednica, ukupne vrednosti od oko 700.000 KM, od čega bespovratna sredstva Mehanizma iznose 400.000 KM. 

Gujon je ocenio da je 100.000 evra, koliko je danas dogovoreno da bude izdvojeno u ovu svrhu, konkretan iznos koji će doprineti da se do kraja godine sprovede u delo memorandum koji je potpisan. Prema njegovim rečima veoma je važna podrška Srbije svim Srbima u regionu i da oni znaju da imaju podršku matice Srbije.

- Predsednici Aleksandar Vučić i Milorad Dodik su zacrtali pravac saradnje, mi ga pratimo. Važno nam je da Srbija i RS sarađuju, a pomoć domaćinstvima je jedan od najkonkretnijih primera - kazao je Gujon. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori