CENTAR KROZ ISUSOVO SRCE: Arhitekte čuvenog parlamenta u Budimpešti osmislile i fasadu crkve u Vršcu (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

24. 04. 2023. u 12:16

RIMOKATOLIČKA crkva Svetog Gerharda u Vršcu najveća je i najlepša rimokatolička crkva u Srbiji.

ЦЕНТАР КРОЗ ИСУСОВО СРЦЕ: Архитекте чувеног парламента у Будимпешти осмислиле и фасаду цркве у Вршцу (ФОТО)

Foto: J.J.Baljak

Osim impozantnom visinom svoja dva tornja, koji dosežu 63 metra, ona očarava i svojom fasadom, koja obiluje kitnjastim detaljima u stilu neogotike.

Ipak, ono što je na njoj posebno specifično je to što se na njenim spoljašnjim zidovima odvija imaginarna borba svetaca i demona, baš kao što je to slučaj sa čuvenim Notr Damom u Parizu.

Demoni, koji veoma liče na pariške gargoile, nalaze se na tornjevima još od kada je crkva izgrađena 1863. godine. Skulpture svetaca su, međutim, postavljene tek 1902, kada je urađena velika rekonstrukcija fasade. Crkva je tada doživela značajnu vizuelnu promenu.

Taj kompleksan posao bio je poveren arhitektama, koji su radili i zgradu parlamenta u Budimpešti.

Prema njihovim instrukcijama, između ostalog, postavljeno je više skulptura svetaca, a posebna pažnja bila je posvećena postavljanju kipa Isusa Hrista, koji se nalazi između tornjeva, iznad centralne rozete.

Simbolika je u tome što zamišljena vertikala, koja prednji deo crkve preseca na pola, prolazi tačno kroz Isusovo srce.

Inače, i sama crkva, kada se gleda spreda i otpozadi, potpuno je simetrična. Ta zamišljena vertikala stvara dva identična odraza u ogledalu, što je još jedan pokazatelj koliko su Vrščani vodili računa o svakom detalju i njihovoj simbolici.

Zanimljivo je i to da, iako je najveća i bez sumnje najlepša rimokatolička crkva u Srbiji, ona nikada u svojoj 160 godina dugoj istoriji nije bila sedište biskupije, a samim tim nije imala ni status katedrale, iako je gotovo svi Vrščani tako zovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu