BAJDEN UKIDA AMERIKANCIMA HAMBURGERE? Iz Bele kuće kažu - to je fejk njuz i politička igra

Novosti onlajn

17. 05. 2021. u 11:09

POJEDINI republikanski zakonodavci i konzervativni komentatori i dalje iznose lažne tvrdnje da će plan predsednika Džozefa Bajdena o borbi protiv klimatskih promena primorati Amerikance da jedu manje mesa.

БАЈДЕН УКИДА АМЕРИКАНЦИМА ХАМБУРГЕРЕ? Из Беле куће кажу - то је фејк њуз и политичка игра

Foto: Printskrin

Hamburgeri su, tako, postali nova tema u kulturnom ratu u zemlji.

Tvrdnja da predsednik Bajden želi da zabrani konzumiranje mesa je netačna i predmet je mnogih šala na internetu. Pa ipak, konzervativci, među kojima su i neki republikanski zakonodavci, nastavljaju da je šire. Bajdenova administracija nema nameru da ograniči konzumiranje mesa, kaže sekretar za poljoprivredu Tom Vilsek.

- U svetu politike igraju se igre i neka pitanja ubacuju u nacionalni dijalog iako ljudi vrlo dobro znaju da ta pitanja nisu zasnovana na činjenicama.

Sve je počelo sa lažnim naslovom u jednom britanskom tablodu da bi Bajdenov ekološki plan mogao da Amerikance ograniči na jedan hamburger mesečno, što je znatno manje od sadašnjeg proseka od tri hamburgera nedeljno, prema podacima američkog Sekretarijata za poljoprivredu.

U članku se Bajdenov predlog o borbi protiv klimatskih promena neosnovano doveo u vezu sa jednom studijom Univerziteta Mičigen iz 2020, u kojoj se navodi da, ukoliko bi se konzumiranje mesa u Americi smanjilo za 50 odsto, emisija štetnih gasova bi se do 2030. smanjila za 1,6 milijardi metričkih tona, odnosno zagađenje smanjilo za četvrtinu na godišnjem nivou.

Martin Heler, sa Univerziteta Mičigena, je jedan od autora studije i kaže da je napravljena jedna potpuno lažna veza.

- Mi nikada nismo izneli ​nikakve predloge koji bi bili preporuke za određenu politiku. Takođe, koliko znamo, Bajdenova administracija nikada nije pomenula našu studiju.

Sa tom lažnom tvrdnjom - meso je postalo simbol lične slobode od vladine tiranije, a hamburgeri - novo poprište u kulturnom ratu u Americi.

- Desnica želi da asocira ljude na američki Zapad, na rančere i muževnost. Tako su šnicle i hamburgeri postali jedna od tih asocijacija - objašnjava za Glas Amerike Tom Nilon, autor knjige "Borba oko hrane i kulturni rat."

Uz sve veću svest o ulozi koju proizvodnja hrane ima u klimatskim promenama, konzumiranje mesa zaista ima političku dimenziju. Prema Galupovoj anketi iz 2018, 11 odsto liberala su se izjasnili kao vegetarijanci, u poređenju sa dva odsto konzervativaca.

Međutim, ne postoji opasnost da će Amerika uskoro da pređe na vegeterijansku ishranu. Prema podacima Sekretarijata za poljoprivredu, svaki Amerikanac u proseku pojede oko 37 kilograma govedine godišnje.

Pa ipak, oni se sve više okreću i alternativama zasnovanim na biljkama, koje se sada često mogu naći u restoranima i supermarketima. Mnogi kažu da biljne zamene sada imaju ukus isti kao meso. U lancu brze hrane Burger King, jedna od popularnih opcija na meniju je i "Nemoguća pljeskavica" (Impossible burger) - koja se potpuno pravi od biljaka.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom