LET SA RUSKIM MOTOROM? Posle isključenja Turske iz NATO programa zajedničke proizvodnje višenamenskog lovca pete generacije

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

17. 05. 2021. u 07:40

TURSKA namerava da i bez pomoći SAD napravi svoj avion pete generacije, ali će im u tome svakako biti potrebna pomoć Rusije.

ЛЕТ СА РУСКИМ МОТОРОМ? После искључења Турске из НАТО програма заједничке производње вишенаменског ловца пете генерације

Foto Arhiva

Posle isključenja Turske iz programa zajedničke proizvodnje mnogonamenskog lovca F-35 koji prave Amerikanci, u Ankari su odlučili da sličan avion prave svojim snagama. Doduše za taj "nevidljivi" TF-X čiju su maketu već bili pokazali 2019. na avio-salonu u Parizu moraće da kupe motor u nekoj drugoj zemlji i najverovatnije je da će to biti Rusija.

U Ankari su postavili ambiciozan cilj i taj avion bi trebao da poleti do 2025. godine.

Dobro upućeni tvrde da će turska avio-industrija izgubiti 1,4 milijarde dolara zbog toga što su ih Amerikanci izbacili iz zajedničkog projekta proizvodnje F-35. Turska je trebalo da proizvede hiljadu delova za F-35 do kraja iduće godine.

SLOŽENO Motor za nadzvučne brzine, Foto Armee-de-lair

 

Izvršni direktor Turske aero-kosmičke kompanije Temel Kotilj je krajem aprila izjavio da na pravljenju "nevidljivog" sada radi oko šest hiljada turskih inženjera, a država je spremna da za to potroši milijarde dolara. Temel Kotilj tvrdi da oni imaju aerodinamički tunel za ispitivanje aviona koji je po karakteristikama na drugom mestu u Evropi.

OD PROCENE MOSKVE ZAVISI

Ako Turska ne bude radila protiv ruskih interesa u bivšim sovjetskim republikama moći će da nabavi motore od Rusije isto kao i Kina. U tom slučaju može se očekivati novo udaljavanje Ankare od Vašingtona, ocenjuju Rusi.

Turske vlasti su postavile zadatak da 65 odsto delova tog novog aviona mora biti proizvedeno u domaćim fabrikama. A turska kompanija "Roketsan" je već počela da radi na oružju za taj avion, dok će elektroniku praviti turska kompanija "Aselsan".

U zajedničkom projektu F-35 trebalo je da turske fabrike prave centralni deo trupa aviona.

Maketa turskog "nevidljivog" je slična američkom F-35 i imaće dva motora. U Ankari već sada tvrde da će napraviti najbolji avion u Evropi koji će biti naoružan najboljom raketom "meteor".

MOĆNO Motor "Suhoja 57", Foto In24

Ruski eksperti smatraju da nisu realni rokovi za pravljenje "nevidljivog" koje su odredili Turci, a glavni problem je motor. Pravljenje motora za te superbrze avione nije nimalo jednostavno jer čak i bogata Kina godinama nije to uspevala. Naravno da Turci ne mogu da kupe motore od SAD. Male su šanse da im Francuzi prodaju motore "Rafala". Kinezi za svoje najbrže avione kupuju motore od Rusije, tako da ostaje jedina realna kombinacija da Turci kupe motore od Rusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!