BAJDEN BI MOGAO DA STAVI TAČKU PRE “ALI”: Još nisu počele pripreme za sastanak lidera Rusije i SAD, a pitanje je hoće li ga i biti!

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

04. 05. 2021. u 17:45

- AMERIČKI predsednik DŽo Bajden namerava da se sretne sa Putinom kako bi se stabilizovali odnosi između SAD i Ruske federacije - izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

БАЈДЕН БИ МОГАО ДА СТАВИ ТАЧКУ ПРЕ “АЛИ”: Још нису почеле припреме за састанак лидера Русије и САД, а питање је хоће ли га и бити!

DŽo Bajden i Vladimir Putin / Foto AP

Ali, za susret predsednika dve najmoćnije države na svetu, Putina i Bajdena, još nema dnevnog reda, pa njihovi saradnici nisu ni počeli pripreme. Portparolka Bele kuće DŽejn Psaki kazala je da u Vašingtonu niko ne može stopostotno da tvrdi da će se taj samit uopšte i održati.

Izjava DŽejn Psaki da bi na tom samitu dva predsednika mogli da razgovaraju o situaciji oko Alekseja Navaljnog, kao i koncentrisanju ruske vojske u blizini ruskih granica je samo potvrda da prave teme za razgovor nisu još efinisane.

Stav Kremlja o Navaljnom odavno je poznat, on je u zatvoru jer je prekršio ruski zakon. A što se tiče koncentracije ruske vojske na jugozapadnim granicama već je objašnjeno da Rusija ima pravo da svoju vojsku prebacuje gde hoće na svojoj teritoriji.

Putin i Bajden su dva puta razgovarali telefonom i tada su rekli da su spremni da sarađuju na rešavanju najvažnijih svetskih problema, pa su Amerikanci produžili Dogovor o strateškom ofanzivnom oružju.

Foto: TANJUG/ AP Photo/ Alexander Zemlianichenko

Bajden je sredinom aprila izjavio da je zaintersovan za normalizaciju odnosa sa Rusijom kako bi oni bili stabilni i predvidljivi. Kasnije je u prvom obraćanju Senatu i Kongresu 29. aprila rekao da Vašington i Moskva mogu da sarađuju čak i kad imaju o nekim pitanjima bitno različite stavove. Ta saradnja bi se temeljila na obostranim interesima SAD i Rusije. Kao primere je naveo produženje Dogovora o straškom ofanzivnom oružju kao i borbi protiv promene klime.

Jedan od glavnih problema u normalizaciji odnosa Vašingtona i Moskve je u tome što DŽo Bajden stalno preti Rusiji novim sankcijama. U Moskvi odgovaraju da će na svake nove sankcije Vašingtona odgovoriti adekvatno.

- Ako stvarno hoće normalizaciju odnosa sa Rusijom, onda DŽo Bajden mora da prestane da na kraju rečenica koristi reč „ali“. Iza tog „ali“ stalno nečim preti. NJemu mora da bude jasno da pretnjama ne može da normalizuje odnose sa Rusijom - objasnio je Putinov portparol Dmitrij Peskov.

U Moskvi su mnogo puta ponavljali da se Rusija nije mešala u američke izbore i da su sve priče o sajber napadima smešne, a optužbe da su navodno Rusi finansijski stimulisali Avganistance da napadaju američke vojnike su besmislene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)