MOSKVA DAJE ULTIMATUM? Rešavanje uzajamnih nesuglasica u oviru Sporazuma o otvorenom nebu

Novosti online

03. 05. 2021. u 09:10 >> 10:55

ŠEF ruske delegacije na pregovorima u Beču za pitanja vojne bezbednosti i kontrole naoružanja Konstantin Gavrilov rekao je da Moskva neće izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu, ako Vašington ponovo počne da učestvuje u njemu.

МОСКВА ДАЈЕ УЛТИМАТУМ? Решавање узајамних несугласица у овиру Споразума о отвореном небу

Foto AP

 - SAD imaju mesec dana za razmišljanje. Ako odluče da potvrde posvećenost jačanju poverenja i transparentnosti u vojnoj sferi, tada nećemo to uraditi. Otvoreni smo za naporan rad kako bi se rešile uzajamne nesuglasice u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, kako sa SAD, tako i sa drugim državama-učesnicima - rekao je Gavrilov portalu "Izvestija".

On je dodao da će, kako očekuje, u narednim danima Vlada predstavi Vladimiru Putinu zakon o raskidu ugovora, nakon čega će dokument biti poslat u oba doma parlamenta na razmatranje. Nakon toga, Moskva će podneti zvaničnu notu o izlasku iz Sporazuma depozitarima sporazuma – Mađarskoj i Kanadi.

 - Nakon toga će početi šestomesečni rok, koji prethodi našem faktičkom izlasku iz Sporazuma. Pod predsedništvom depozitara biće održana vanredna konferencija država-učesnica na kojoj će se razmatrati razlozi i moguće posledice naše odluke za zajednicu otvorenog neba - objasnio je Gavrilov.

Podsetimo, Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i predstavljao je jednu od mera za jačanje poverenja u Evropi posle Hladnog rata. Sporazum omogućava članicama, kojih ima 34, da međusobno prikupljaju podatke o oružanih snagama i manevrima. SAD su maja prošle godine pokrenule proceduru izlaska iz Sporazuma a zvanično su ga napustile 22. novembra.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je 15. januara saopštilo da pokreće unutardržavnu proceduru o izlasku iz Sporazuma, s obzirom na to da je, kako su istakli, izlaskom SAD    - narušena ravnoteža interesa država-članica postignuta potpisivanjem dokumenta.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju