MOSKVA DAJE ULTIMATUM? Rešavanje uzajamnih nesuglasica u oviru Sporazuma o otvorenom nebu

Novosti online

03. 05. 2021. u 09:10 >> 10:55

ŠEF ruske delegacije na pregovorima u Beču za pitanja vojne bezbednosti i kontrole naoružanja Konstantin Gavrilov rekao je da Moskva neće izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu, ako Vašington ponovo počne da učestvuje u njemu.

МОСКВА ДАЈЕ УЛТИМАТУМ? Решавање узајамних несугласица у овиру Споразума о отвореном небу

Foto AP

 - SAD imaju mesec dana za razmišljanje. Ako odluče da potvrde posvećenost jačanju poverenja i transparentnosti u vojnoj sferi, tada nećemo to uraditi. Otvoreni smo za naporan rad kako bi se rešile uzajamne nesuglasice u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, kako sa SAD, tako i sa drugim državama-učesnicima - rekao je Gavrilov portalu "Izvestija".

On je dodao da će, kako očekuje, u narednim danima Vlada predstavi Vladimiru Putinu zakon o raskidu ugovora, nakon čega će dokument biti poslat u oba doma parlamenta na razmatranje. Nakon toga, Moskva će podneti zvaničnu notu o izlasku iz Sporazuma depozitarima sporazuma – Mađarskoj i Kanadi.

 - Nakon toga će početi šestomesečni rok, koji prethodi našem faktičkom izlasku iz Sporazuma. Pod predsedništvom depozitara biće održana vanredna konferencija država-učesnica na kojoj će se razmatrati razlozi i moguće posledice naše odluke za zajednicu otvorenog neba - objasnio je Gavrilov.

Podsetimo, Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i predstavljao je jednu od mera za jačanje poverenja u Evropi posle Hladnog rata. Sporazum omogućava članicama, kojih ima 34, da međusobno prikupljaju podatke o oružanih snagama i manevrima. SAD su maja prošle godine pokrenule proceduru izlaska iz Sporazuma a zvanično su ga napustile 22. novembra.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je 15. januara saopštilo da pokreće unutardržavnu proceduru o izlasku iz Sporazuma, s obzirom na to da je, kako su istakli, izlaskom SAD    - narušena ravnoteža interesa država-članica postignuta potpisivanjem dokumenta.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MLAĐI JE KRENUO OČEVIM STOPAMA: Ovo su sinovi Nebojše Glogovca (FOTO)