SVEMIRSKA MODA: Šta kosmonauti nose ispod skafandera kada lete ka zvezdama

Novosti online

02. 05. 2021. u 15:52

U SVEMIRU nema godišnjih doba i odeće za svaku novu sezonu, ali su u isto vreme zahtevi za kvalitet odeće stroži nego u modnim kućama svetskih brendova.

СВЕМИРСКА МОДА: Шта космонаути носе испод скафандера када лете ка звездама

Ruski kosmonauti imaju najveće iskustvo u vasioni

Otkrivamo šta kosmonauti nose u kosmosu ispod zaštitnih odela.

Danas specijaliste Međunarodne svemirske stanice (MSS) „oblače“ tri zemlje: Rusija, Amerika i Japan.

Svetlana Krjutčenko, generalna direktorka kompanije „Kentaur-nauka“ u kojoj se proizvode te posebne stvari je povodom 60. godišnjice prvog čovekovog leta u svemir je ispričala kakva treba da bude odeća za one koji putuju ka zvezdama.

MODA U KOSMOSU

Svaka stvar koju će nositi kosmonauti, bilo da su u pitanju čarape, šorts ili majica, zavodi se u dokumentaciju. Odeća se opisuje detaljno: svojstva tkanine, šavovi, boje. Čak i u takvim uslovima proizvođači se trude da rade sa bojama i da ispune želje kosmonauta, u skladu sa mogućnostima. Stvari se izrađuju po individualnim merama svakog člana posade.

-Estetski zahtevi za odeću su usko povezani sa pravcem savremene mode. Upravo moda određuje siluete, oblike, stepen uklopljenosti, dekorativne elemente, boje i njihovo kombinovanje sa odećom. Ali to nije najvažniji faktor u odeći za kosmonauta- izjavila je Krjutčenkova.

Foto: Depositphotos

Proizvođači prilikom rada sa bojom odeće uzimaju u obzir uticaj različitih boja na ljudsku psihu, kao i želje samih kosmonauta.

-Raznolikost spektra boja veša i odeće omogućava da se u zatvorenom prostoru stanice prihološko stanje ljudi održava na potrebnom emocionalnom nivou. Postoji čitava logistika u pogledu boja. U našem katalogu ima više od 35 boja- objasnila je ona.

Trenutno je asortiman svakodnevne odeće koju ruska strana doprema na MSS prilično raznovrstan i kosmonauti mogu da biraju odeću i veš u skladu sa ličnim ukusom i afinitetima.

Primera radi, za nemačkog kosmonauta, fizičara Rajnholda Evalda napravljena je oprema sa velikim brojem džepova. Na stanici nije imao svoju kabinu i bilo mu je zgodno da sve svoje stvari nosi sa sobom. Nakon leta, zadovoljni Nemac je poklonio proizvođačima svoju fotografiju baš u tom odelu sa autogramom: „Ovo svemirsko odelo vašeg tima je sjajno izdržalo test sa vatrom u kosmosu“.

PRIPREMA SVEMIRSKE „KOLEKCIJE“

Rusija isporučuje na MSS više od 23 vrste odeće, donjeg rublja, sredstva za obezbeđivanje rada na stanici.

-Tokom pripreme za let, članovi posade se bave selekcijom odeće. Nakon toga oni određuju količinu stvari za isporuku u skladu sa normama u zavisnosti od trajanja i programa leta. Pre izrade cele serije, odabrana odeća i veš obavezno moraju da se probaju. Kosmonaut odobrava isprobanu odeću ili izražava svoje želje za doradom- rekla je direktorka.

Pre slanja na Međunarodnu svemirsku stanicu, odevni predmeti se detaljno čiste pomoću običnog usisivača. Zatim se svaka stvar pakuje u plastičnu kesu, obeležava i navodi ime i prezime kosmonauta. Kesa se hermetički zatvara. Svi odevni kompleti se obavezno proveravaju na rendgenskom uređaju zbog moguće pojave stranih metalnih predmeta. Poslednja „operacija“ u pripremi odeće za isporuku je sterilizacija.

KARAKTERISTIKE MATERIJALA I PROIZVODNjE

U Sovjetskom Savezu u kosmonautici su, po pravilu, korišćeni domaći materijali. Kosmonautika nije služila sovjetskim zemljama samo za pokazivanje, već je bila i ozbiljna produkcija. Materijali su morali da stižu na vreme kako se ne bi remetio istraživački program i rasipali milioni rubalja.

-Danas izrađujemo odeću od materijala stranih proizvođača. To su Belorusija, Turska, Japan i Nemačka- dodala je Krjutčenkova.

Većina tkanina i vlakana koji se koriste u izradi odeće za letove u svemir je u potpunosti zemljana. To su pamuk, viskoza, spandeks, poliestarske tkanine. Po pravilu, prednost se daje prirodnim materijalima.

-U odeći se koriste tkanine koje sadrže pamuk. Donji veš, polo majice i čarape se izrađuju od pamučnih materijala. Kombinezoni, pantalone i šorts se proizvode od materijala koji, pored pamuka, sadrže poliestar. Pamuk osigurava higijenu, prijatnost i udobnost, a poliestar poboljšava izgled-, dodala je.

Glavna karakteristika proizvodnje odeće za svemirske letove je najstroža kontrola kvaliteta svakog odevnog predmeta u svim fazama njegove proizvodnje. Specijalisti pažljivo biraju i kontrolišu sve: od kvaliteta materijala i niti, do kvaliteta šavova u gotovoj robi.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna