STIŽE LISTA ANTIRUSKIH ZEMALJA: Šef diplomatije RF Sergej Lavrov o odgovoru Moskve na kampanju Zapada

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

28. 04. 2021. u 22:12

RUSKA vlada namerava da uskoro objavi spisak neprijateljskih zemalja, a "kriterijumi" za njegovo sastavljanje su već jasni, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

СТИЖЕ ЛИСТА АНТИРУСКИХ ЗЕМАЉА: Шеф дипломатије РФ Сергеј Лавров о одговору Москве на кампању Запада

Foto AP

Zadatak vladi da ga napravi dao je predsednik Vladimir Putin. Spisak će se popunjavati ili smanjivati u zavisnosti od toga kako određene zemlje budu vodile politiku protiv Rusije.

Moskovski dnevni list "Izvestija" objašnjava da će na tom "crnom spisku" biti zemlje koje dugo već vode antirusku politiku. Njima će biti zabranjeno da u svojim ambasadama zapošljavaju građane Rusije koji su do sada radili kao činovnici ili na tehničkim poslovima. To može otežati rad diplomatskih predstavništva ali ne može se reći da je neka posebno teška kazna. Hoće li biti nekih ozbiljnijih sankcija, za sada se ne govori.

PROTERIVANjE DIPLOMATA

MOSKVA proteruje diplomate Estonije, Letonije, Litvanije i Slovačke, saopštilo je juče rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Kako se ističe, Rusija kao recipročnu meru proteruje diplomate iz tri baltičke države.

Predstavnicima misije rečeno je da Vilnjus, Riga i Talin nastavljaju da otvoreno vode neprijateljsku politiku prema Moskvi.

Na pravom mestu tog spiska "Izvestija" su stavila SAD koje stalno objavljuju sankcije protiv Rusije. Rukovodstvo u Vašingtonu je još u vreme predsednika Baraka Obame uvelo Rusiji sankcije zbog Krima i Donbasa. Lavrov je otkrio i da je posle poslednjih predsedničkih izbora u Americi, Moskva predlagala Vašingtonu da se ukinu sve međusobne sankcije kako bi odnosi mogli da se normalizuju, ali je to odbijeno.

Sergej Lavrov, Foto AP

- Da se normalizuju odnosi između SAD i Rusije, Amerika mora da promeni svoje ponašanje.

Bez ikakve perspektive su pokušaji Vašingtona da povrate jednopolarni svet. Oni moraju da prestanu da vrbuju zemlje na raznim kontinentima pod svoju zastavu a protiv Moskve i Pekinga - objasnio je šef ruske diplomatije u intervjuu moskovskoj agenciji RIA Novosti.

Hladni rat

ZA vreme Hladnog rata bilo je kriznih situacija, bili su napregnuti odnosi, ali je postojalo međusobno uvažavanje koje sada nedostaje - rekao je Lavrov.

Na pomenutom spisku iza SAD nalazi se Poljska koja je postala glavni organizator antiruske kampanje u Evropi. Poljsko rukovodstvo je veoma aktivno u borbi protiv završetka gasovoda "Severni tok 2". Slede Češka i tri bivše sovjetske republike Litvanija, Letonija i Estonija. Zatim Velika Britanija, Kanada, Ukrajina i Australija.

Sajt "Politikus" piše da spisak neprijateljskih zemalja odavno postoji, što se vidi iz toga što se u diplomatskim kontaktima više ne koristi termin "prijatelji" već samo "partneri". Nova zemlja na tom popisu je Češka koju su, po mišljenju autora sajta, "nagovorili da se pridruži zemljama koje slušaju šta im narede u Vašingtonu". "Politikus" prognozira da će se na spisku neprijatelja naći i Gruzija, Bugarska i Rumunija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba