BLINKEN SAOPŠTIO STAV BELE KUĆE: Pregovori sa Rusijom su mogući samo pod jednim uslovom

Novosti online

28. 04. 2021. u 09:10

PREGOVORI Amerike i Rusije mogući su po mnogim pitanjima, počev od strateške stabilnosti, ali samo ako ne bude eskalacije sa strane Moskve, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

БЛИНКЕН САОПШТИО СТАВ БЕЛЕ КУЋЕ: Преговори са Русијом су могући само под једним условом

Entoni Blinken / Arhiva

- Predsednik (DŽozef Bajden) je jasno rekao da ćemo mi, ako se Rusija bude agresivno i nerazumno ponašala, odgovoriti. On je, takođe, rekao – vidite, mi smo za stabilne predvidive odnose, ali na kraju krajeva to zavisi od gospodina Putina - rekao je Blinken za TV Si-En-EN, prenela je RIA.

Ako Rusija odustane od eskalacije onda će SAD moći da sarađuju po pitanjima od opšteg interesa, na primer, po pitanju strateške stabilnosti, dodao je američki zvaničnik.

- Produžili smo START-3, može se i više postići u toj oblasti - ocenio je Blinken.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov nedavno je izjavio da je Moskva predložila Vašingtonu da pokrenu dijalog o strateškoj stabilnosti i stvaranju okruženja beskonfliktnog postojanja.

Podsetimo, visokopozicionirani predstavnik Bele kuće juče je rekao da Vašingtonu predstoji „otvoreni razgovor“ sa Rusijom o njenim uzvratnim merama na američke sankcije. Kako je dodao, Amerika nije usmerena na eskalaciju, ali da Rusiji mora da pokaže kako ponašanje neće trpeti.

Podsetimo, SAD su nedavno uvele još jednu rundu sankcija protiv Rusije, uključujući proterivanje 10 ruskih diplomata, a Moskva je odgovorila svojim kontramerama i najavila mogućnost daljih mera u slučaju produženja sankcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

KAD CE SVETSKA BAGRA DA UKAPIRA DA SE RUSIJI NE POSTAVLJAJU USLOVI

14.05.2021. 20:57

IZ DANA U DAN, SVE SU OPICENIJI, danas nije Rusija kakva je bila za vreme vladavine petokolonasa i pjandura, da joj svaka bagra postavlja uslove za sve i svasta.