IAKO JE PREKINUO ŠTRAJK GLAĐU: Vašington i dalje traži da Navaljni bude oslobođen

Novosti onlajn

23. 04. 2021. u 22:41

SJEDINJENE Države su upoznate s tim da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni prekinuo štrajk glađu ali i dalje pozivaju na njegovo oslobađanje, saopštila je predstavnica Stejt derpartmenta za medije DŽalina Porter.

ИАКО ЈЕ ПРЕКИНУО ШТРАЈК ГЛАЂУ: Вашингтон и даље тражи да Наваљни буде ослобођен

Foto: Depositphotos

- Duboko smo zabrinuti zbog njegovog zdravlja i bezbednosti i nastavljamo da tražimo da bude oslobođen bezuslovno - rekla je portparolka.

Ruski bloger i opozicionar, koji služi zatvorsku kaznu u Vladimirskoj oblasti, objavio je ranije danas da prekida štrajk glađu.

- Ne povlačim zahtev da mi omoguće posetu neophodnog lekara – gubim osećaj u delovima ruku i nogu, i želim da znam šta je to i kako da se leči, ali uzimajući u obzir napredak i sve okolnosti prekidam štrajk glađu. Po pravilu, to će isto potrajati 24 dana i kažu da je čak teže - navodi se na nalogu Navaljnog na Instagramu.

Navaljni, koji služi kaznu u zatvoru u Vladimirskoj oblasti, objavio je štrajk glađu 31. marta sa zahtevom „da se ispoštuje zakon i da se omogući poseta izabranog lekara“. Kako je naveo, njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo. 

Iz Kremlja su poručili da druge države ne treba da interesuje zdravstveno stanje zatvorenika na teritoriji Rusije, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je zahteve zapadnih zemalja da se lekarima omogući pristup Navaljnom, pozivajući ih da se pozabave takvim pitanjima na svojoj teritoriji i kao primer navela osnivača „Vikiliksa“ DŽulijana Asanža kome je neophodna hitna medicinska pomoć.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

sara

24.04.2021. 09:42

Samozvani "gospodari sveta" i njihovi poltroni, ne prestaju da se mešaju u državnim uređenjima pojedinih zemalja, a ne dozvoljavaju njima neko da se meša!!!!.

MiR

24.04.2021. 19:44

Navaljni je kriminalac i recima i delima, i treba da istruli u zatvoru bilo koje zemlje, a posto zivi u Rusiji nadlezno je rusko pravosudje a ne americko. Prema tome, Ameri i ostali NATO-vci - gledajte svoja posla i da niste vise ni recju pomenuli Rusiju!