POTPREDSEDNIK RUSKE VLADE: „Severni tok 2“ će biti završen ove godine

Novosti onlajn

23. 04. 2021. u 18:34

GASOVOD „Severni tok 2“ će, prema informacijama operatera projekta, kompanije „Nord strim 2 AG“, biti završen ove godine, rekao je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

ПОТПРЕДСЕДНИК РУСКЕ ВЛАДЕ: „Северни ток 2“ ће бити завршен ове године

Foto AP

- Prema informacijama koje imamo od operatera, to će biti ove godine - rekao je Novak na pitanje novinara da li je realno da gasovod bude završen tokom leta.

Tokom aprila šef Odbora Dume za energetiku i koordinator poslaničke grupe za saradnju sa nemačkim Bundestagom Pavel Zavaljni je rekao da se završetak gasovoda očekuje tokom leta i da postoji nada da u to isto vreme i prvi gas krene ka Nemačkoj.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)