AMERIKANCI UNIŠTILI NA HELIODROM BOLNICE: Rotor vojne letelice “osprej” svorio vrtlog koji je “odneo” podlogu (VIDEO)

Novosti online

23. 04. 2021. u 18:18

AMERIČKA vojna letelica CV-22B "osprej" je tokom vežbe uništila heliodrom bolnice Adenbruk u Kembridžu zbog čega je sletanje ambulantnih helikoptera odloženo.

АМЕРИКАНЦИ УНИШТИЛИ НА  ХЕЛИОДРОМ БОЛНИЦЕ: Ротор војне летелице “оспреј” сворио вртлог који је “однео” подлогу (ВИДЕО)

Foto: Tviter

Propeleri ove hibridne letelice (tiltrotor) su stvorili pravi vrtlog usled čega je podloga za sletanje momentalno nestala, a njeni delovi su odleteli u stranu.

To je prouzrokovalo veliki problem jer helikopteri često sleću u krug bolnice Adenbruk, tako da letelice mnogih zdravstvenih ustanova moraju svoje letove da preusmere na gradski aerodrom Kembridž koji se nalazi oko 5 kilometara severnije, prenosi RT.

-Iako je naš uobičajeni heliodrom popravljen, 'vazdušne hitne pomoći' će privremeno sletati na aerodrom Kembridž odakle će se pacijenti dalje transportovati drumskim vozilima do bolnica- saopšteno je iz Univerzitetske bolnice Kembridž.

Major Kivi Rejk, iz američke vazduhoplovne 48. boračke jedinice, rekao je da iako je oblast kontrolisana u skladu sa vojnim protokolima, "određena šteta je ipak nastala".

Inače, "osprej" je izvodio vežbu medicinskih prenosa tokom nesreća, ali nije poznato zbog čega je teren za sletanje izabran baš u bolnici Adenbruk.

Tiltrotori su inače hibridne letelice koje lete kao helikopteri, ali to rade brže i mogu da stigne dalje, baš kao avion.

Tiltrotori se već koriste u vojne svrhe, a od planirana je i putnička verzija ovog letećeg prevoznog sredstva.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije