ŠEF RUSKIH OBAVEŠTAJACA: Optužbe Češke protiv Rusije – bedna laž, ali Prag je dobio svoje

Novosti onlajn

23. 04. 2021. u 14:59

U OSNOVI demarša Češke protiv Rusije leži bedna laž, a kao odgovor na to Prag je „dobio svoje“, rekao je direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

ШЕФ РУСКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Оптужбе Чешке против Русије – бедна лаж, али Праг је добио своје

Foto: Piksabej

- U svojim postupcima Češka se skrivala iza nekakve potpuno bedne i podle laži, koja je možda osmišljena samo za ljudi sa nedovoljno visokim nivoom intelektualnog razvoja -  rekao je Nariškin tokom obraćanja prisutnima na otvaranju izložbe u Moskvi, posvećenoj istoriji Drugog svetskog rata.

U situaciji sa diplomatskim skandalom, Češka se odlučila za ozbiljno pogoršanje odnosa sa Rusijom i dobila je odgovarajući odgovor, istakao je on.

- Politički lideri, politički vrh zapadnih zemalja pokušava da, korak po korak, maničnom tvrdoglavošću uništi tanku i prilično krhku materiju međunarodne stabilnosti i bezbednosti. Češka se istakla pred našim očima, zemlja sa prilično ograničenim suverenitetom u spoljnopolitičkim poslovima, odlučila se za pogoršanje, konfrontaciju sa Rusijom. I, moram priznati, dobila je svoje - konstatovao je Nariškin.

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)