PUCNJAVA TOKOM MAKRONOVE POSETE: Francuski gradovi sve manje bezbedni, u Monpeljeu ranjen čovek dok je predsednik bio u obližnjoj stanici

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

19. 04. 2021. u 23:19

DILOVANjE droge, gađanje policije Molotovljevim koktelima, napadi na snage reda ispaljenim granatama za vatromet, zasipanje kamenicama, stalna napetost u mnogobrojnim kvartovima oko velikih francuskih gradova i rastuća nebezbednost - samo su deo svakodnevice s kojima se u ovoj zemlji suočavaju policajci i žandarmi. U neka naselja i zgrade ne smeju ni da zađu.

ПУЦЊАВА ТОКОМ МАКРОНОВЕ ПОСЕТЕ: Француски градови све мање безбедни, у Монпељеу рањен човек док је председник био у оближњој станици

Makron u Monpeljeu

Suočen s ovom nesigurnošću koja sve više zahvata teren, francuski predsednik Emanuel Makron obišao je u ponedeljak jedan od nemirnih kvartova u Monpeljeu. I baš dok se nalazio u policijskoj stanici najavljujući nove mere, stigao je dokaz koliko je situacija opasna - u obližnjem kvartu jedan čovek je ranjen metkom na ulici!

Godinu dana pred predsedničke izbore, Makron pokušava da na bezbednosnom planu u zemlji popravi stanje za koje mnogi smatraju da je izmaklo kontroli. Najavio je, tako, osnivanje nove policijske akademije koja će ličiti na "ratnu školu". Koliko situacija postaje alarmantna, pokazuju i raniji predlozi nekih političara da se, na primer, u Marselju izvede vojska na ulice. Do kraja Makronovog mandata, trebalo bi da bude angažovano dodatnih 10.000 policajaca i žandarma.

U pratnji ministra unutrašnjih poslova Žeralda Darmanena, Makron je u ponedeljak obišao policijski komesarijat u jednom od siromašnijih kvartova u Monpeljeu, a onda je sam seo zajedno u s policajcima u automobil sa zatamljenim staklima i izašao na teren da se lično uveri u stanje koje ovde vlada.

NEZADOVOLjNI

Policajci se u Francuskoj osećaju usamljenim. Očekuju da sud izriče daleko strože kazne delinkventima koje uhvate, da bi bezbednost mogla da se vrati na francuske ulice. Traže i veća sredstva, da bi mogli da se uhvate ukoštac s bandama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...