"I ČEŠKA IMA IMOVINU U CENTRU MOSKVE" Rusija odgovorila na poslednji potez Praga - šta je sledeći korak?

Novosti onlajn

19. 04. 2021. u 20:41

ČEŠKA strana ima značajne nekretnine u centru Moskve, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije kao odgovor na zahteve praških vlasti da Rusija vrati zemljište u parku „Stromovka“, gde se nalazi ruska ambasada.

И ЧЕШКА ИМА ИМОВИНУ У ЦЕНТРУ МОСКВЕ Русија одговорила на последњи потез Прага - шта је следећи корак?

Foto D. Dozet

- Ako se Prag sa svojim posebno revnosnim šefovima okruga usudi da pribegne drugačijem ‘instrumentarijumu’, podsećamo da i češka strana takođe ima značajne nekretnine u oblasti Tverske ulice u ruskoj prestonici - navodi se na zvaničnom nalogu Ministarstva spoljnih poslova Rusije na Telegramu.

Ranije je šef okruga Prag 7 Jan Čižinski izjavio da praške vlasti traže od Rusije da vrati deo gradskog parka „Stromovka“, koji sada zauzima rusko diplomatsko predstavništvo u glavnom gradu Češke.

Premijer Češke Andrej Babiš saopštio je u subotu da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. 

U nedelju su objavljene recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni