"NADAMO SE DA ĆE EU OSTATI RAZUMNA" Ne treba isključivati lančanu reakciju nakon proterivanja ruskih diplomata iz Češke

Novosti onlajn

19. 04. 2021. u 19:25

MOSKVA smatra da se nakon neopravdanog proterivanja ruskih diplomata iz Praga u Evropskoj uniji ne može isključiti lančana reakcija, ali se nada da će partneri Češke u EU ostati na razumni i da je neće pratiti u takvim koracima, izjavio je za Sputnjik zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

НАДАМО СЕ ДА ЋЕ ЕУ ОСТАТИ РАЗУМНА Не треба искључивати ланчану реакцију након протеривања руских дипломата из Чешке

Foto: Piksabej

- Ništa se ne može isključiti, ali čini mi se da će u ovoj situaciji češki partneri u Evropskoj uniji ostati na razumnim pozicijama - odgovorio je Gruško na pitanje da li se u Evropskoj uniji nakon Češke može očekivati lančana reakcija sa proterivanjem ruskih diplomata.

On je naglasio da je proterivanje ruskih diplomata iz Praga „korak apsolutno bez presedana, neopravdan i neprihvatljiv“.

Premijer Češke Andrej Babiš saopštio je u subotu da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. 

U nedelju su objavljene recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)