PUTINOVA "SICILIJANSKA ODBRANA": Kako je ruski lider "pročitao" američkog predsednika

Novosti online

18. 04. 2021. u 23:10

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin dokazao je da je Moskva spremna na smicalice Vašingtona i NATO-a pravilno odigravši takozvanu „sicilijansku odbranu“, izjavio je norveški publicista Pol Stejgan.

ПУТИНОВА СИЦИЛИЈАНСКА ОДБРАНА: Како је руски лидер прочитао америчког председника

Foto: EPA

Novinar je prokomentarisao odluku Ukrajine da ne koristi silu prilikom regulisanja situacije u Donbasu, rekavši da je taj signal najverovatnije stigao Kijevu iz Vašingtona.

Stejgan navodi da je Rusija u međuvremenu upozorila Ukrajinu na posledice napada na Donbas, a takođe je lišila Kijev vojnog pristupa Azovskom moru zatvaranjem Kerčkog moreuza.

Moskva je upozorila Vašington da ne pokušava da se približi ruskim vodama i nazvala američke akcije provokacijom, čime je otvoreno  pokazala da se ne šali, naglasio je publicista.

S druge strane, ponašanje američkog predsednika je nelogično, jer je napre nazvao Putina ubicom, a zatim ga pozvao da se uskoro sastanu, naveo je Stejgan.

Kako je pisao list „Komersant“, DŽo Bajden je „svojim pozivom Vladimiru Putinu odigrao politički šah tradicionalan za prethodne američke administracije 21. veka, načinivši potez E2—E4“.

Prema rečima Stejgana, ruski lider nije dozvolio svom američkom kolegi da 'ispipa teren' i dokazao je da je Moskva spremna na trikove Vašingtona i Alijanse. Na taj način, Putin je pravilno odigrao takozvanu sicilijansku odbranu koja se često koristi prilikom prelaska sa polja E2 na E4.

Situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Radoslav Jovanović

19.04.2021. 08:24

Bajdenov ton se uklapa u opšti trend američkog uticaja na svet, rušenje svega postojećeg u zamenu za poslušnost. To je primitivnost uvedena u sve pore postojanja. Politika koja će možda proizvesti totalni haos.