VAKCINACIJA U ITALIJI: Većina reakcija na cepivo blaga

Tanjug

17. 04. 2021. u 11:20

OD decembra prošle godine do marta ove, u Italiji je prijavljeno 46. 237 slučajeva reakcije na antikovid vakcine, a u 92,7 odsto slučajeva se radilo o blagim reakcijama koji nestaju u roku od par sati, saopštila je italijanska Agencija za kontrolu lekova, a prenosi agencija AGI.

ВАКЦИНАЦИЈА У ИТАЛИЈИ: Већина реакција на цепиво блага

Foto: Z. G.

Najčešće reakcije na vakcinaciju su osećanje umora, glavobolja, mučnina, bol u mišićima ili povišena temperatura.

Prema saopštenju Agencije, najviše signaliziranih nus pojava odnosi se na vakcinu “Fajzer”, a u zadnje vreme je povećn broj signaliziranih slučajeva reakcije i na lek “AstraZeneka”.

U najčešćem broju slučajeva, reakcije se javljaju isti dan po primanju leka.

Sa posebnom pažnjiom Agencija za kontrolu lekova je pratila i ispitala slučajeve pojave tromboze nakon vakcinacije.

Od ukupno prijavljena 62 slučaja u EU, u Italiji je do 22. marta ove godine zabeleženo sedam slučajeva tromboze (CSVT) sa dva smrtna ishoda i četiri slučaja (sa dve smrti) tromboze nekoliko krvnih žila.

U Italiji se koriste vakcine “Fajzer”, “AstraZeneka” i “Moderna”. Do sada je od ukupno 63 miliona stanovnika, 10 miliona imunizirano jednom a 4,5 miliona revakcinisano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)