ODLOŽITE TRUDNOĆU ZBOG KORONE: Brazilski stručnjaci upozorili žene - Novi soj virusa utiče na buduće majke!

Tanjug

17. 04. 2021. u 08:38

MEDICINSKI zvaničnici u Brazilu upozorili su žene da odlože trudnoću dok ne prođe najgori talas pandemije korona virusa, jer smatraju da varijanta virusa na čijem udaru se nalazi ta južnoamerička zemlja mnogo više utiče na buduće majke nego osnovna varijanta korona virusa, piše Gardijan.

ОДЛОЖИТЕ ТРУДНОЋУ ЗБОГ КОРОНЕ: Бразилски стручњаци упозорили жене - Нови сој вируса утиче на будуће мајке!

Foto Depositphotos

Ova preporuka dolazi u trenutku kada je Brazil i dalje jedan od globalnih epicentara pandemije korona virusa.

- Ako je moguće, odložite trudnoću za bolja vremena - rekao je u petak zvaničnik Ministarstva zdravlja Brazila Rafael Parente na pres konferenciji.

On je objasnio da je preporuka izdata zbog opterećenosti zdravstvenog sistema, ali i zbog toga što klinička iskustva specijalista pokazuju da brazilska varijanta korona virusa poznata kao P1 agresivnije deluje kod trudnica.

U Brazilu su bolnice preopterećene, a zalihe lekova potrebnih za intubiranje teških pacijenata alarmantno se smanjuju.

Varijanta korona virusa P1, prvi put otkrivena u amazonskom gradu Manausu, brzo je postala dominantna u Brazilu. Smatra se da je to glavni razlog velikog broja zaraženih i umrlih u toj zemlji. Brazil je po broju umrlih od korona virusa na drugom mestu u svetu, posle SAD.

U toj zemlji korona virus sve više pogađa mlađe, a podaci iz bolnica pokazuju da je u martu više od polovine svih pacijenata na intenzivnoj nezi bilo starosti 40 ili manje godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)