AMERIKANCI PROTERALI RUSKE DIPLOMATE: Zaoštrava se sukob supersila, uvedene sankcije za kompanije

Novosti online

15. 04. 2021. u 14:49

SJEDINJENE Američke Države objavile su da uvode sankcije za šest ruskih tehnoloških kompanija, kao i da proteruju deset ruskih diplomata.

АМЕРИКАНЦИ ПРОТЕРАЛИ РУСКЕ ДИПЛОМАТЕ: Заоштрава се сукоб суперсила, уведене санкције за компаније

Foto: EPA

- Danas administracija (DŽozefa) Bajdena preduzima mere... protiv Rusije zbog delovanja njene vlade i obaveštajnih službi protiv suvereniteta i interesa Sjedinjenih Američkih Država - navodi se u izjavi Bele kuće.

- Američko Ministarstvo finansija identifikovalo je šest ruskih tehnoloških kompanija koje podržavaju sajber program ruskih obaveštajnih službi - precizira se u saopštenju.

Takođe se dodaje da su ove kompanije „odgovorne za rad u tehnološkom sektoru ruske ekonomije. Nastavićemo da držimo Rusiju odgovornom za zlonamerne radnje u sajber prostoru, slično incidentu sa ‘Solar vinds’, koristeći sve raspoložive mere“.

U saopštenju se precizira da je američko Ministarstvo finansija uvelo sankcije protiv 32 pravna i fizička lica koja su „pokušala da utiču na američke predsedničke izbore 2020. godine i vršila druge akte dezinformacije i mešanja“.

Bela kuća dodaje i da Vašington proteruje ruske diplomate.

- Sjedinjene Američke Države proteruju deset članova ruske diplomatske misije u Vašingtonu. Među zaposlenima su i predstavnici ruskih obaveštajnih službi - ističe se u saopštenju.

- SAD su posvećene osiguravanju bezbednosti svojih saveznika i partnera, naši napori treba da potvrde našu posvećenost ovom osnovnom principu - zaključuje se u izjavi Bele kuće. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)