"TREBA NAM JOŠ VREMENA": Američka vlada pritiska "Modernu", traže da ubrzaju proizvodnju vakcine

Tanjug

15. 04. 2021. u 13:40

TEMPO proizvodnje vakcine "Moderna" protiv kovida-19 verovatno neće biti značajnije ubrzan u narednih nekoliko meseci, izjavio je izvršni direktor te američke farmaceutske kompanije, dodajući ipak da se veliko povećanje proizvodnje očekuje 2022. godine.

ТРЕБА НАМ ЈОШ ВРЕМЕНА: Америчка влада притиска Модерну, траже да убрзају производњу вакцине

Foto AP

Američka vlada pozvala je "Modernu" da ubrza proizvodnju i dostavu vakcine, nakon što je privremeno obustavila primenu vakcine "DŽonson&DŽonson" zbog toga što je kod šest žena došlo do pojave retkih krvnih ugrušaka nakon vakcinacije, prenosi agencija Rojters.

-Treba vremena za dodavanje velikih novih proizvodnih kapaciteta- rekao je izvršni direktor "Moderne" Stefan Bansel tokom razgovora sa investitorima.

Dodao je da se ipak očekuje da će nedavno najavljeno ulaganje u proširenje kapaciteta "vrlo konkretno" doprineti povećanju proizvodnje 2022. godine.

Bansel je rekao da je "Moderna" i dalje na putu da tokom 2021. proizvede i globalno distribuira planiranih između 700 miliona i milijardu doza svoje vakcine.

Kompanija "Moderna" je ranije ovog meseca saopštila da je na putu da ispuni svoje ciljeve dostave vakcine evropskim zemljama, koje su takođe privremeno zaustavile vakcinaciju J&J vakcinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)