NAJNOVIJI IZVEŠTAJ UN POKAZAO: Polovina žena u zemljama u razvoju ne odlučuje o svom telu

J.Ž.S.

14. 04. 2021. u 09:47

SAMO polovina žena u zemljama u razvoju ima kontrolu nad svojim telom - odlukama o seksualnim odnosima, zdravstvenoj nezi i kontracepciji, pokazao je izveštaj Ujedinjenih naroda.

НАЈНОВИЈИ ИЗВЕШТАЈ UN ПОКАЗАО: Половина жена у земљама у развоју не одлучује о свом телу

Foto: AP

U tom dokumentu stoji kako je ženama i devojkama zabranjen pristup kontracepciji ili abortusu, na njima se sprovodi obrezivanje ili provere nevinosti, pa moraju da uđu u brak kao deca.

Žene subsaharske Afrike, južne i srednje Azije imaju najmanje kontrole nad svojim telima, naprimer u odlukama o stupanju u seksualne odnose ili pristupu ginekološkim zdravstvenim uslugama bez odobrenja muških rođaka ili partnera. U zemljama poput Malija, Nigera i Senegala samo 10 odsto dama ima "telesnu autonomiju".

Društveni tabui o seksu i patrijarhat sprečavaju žene i devojke da iskažu svoje mišljenje jer muškarci imaju prevlast u odlukama.

Ono što je ranije bilo teško sad je još gore zbog pandemije kovida-19 koja je rezultirala povećanjem seksualnog nasilja, većim brojem neželjenih trudnoća i novim preprekama pristupu zdravstvenim uslugama, uz gubitke poslova i obrazovanja.

UNFPA je prošlog aprila objavila da bi globalne mere opšteg zatvaranja mogu da dovedu do 20 odsto više porodičnog nasilja jer će žrtve biti zatvorene sa svojim zlostavljačima.

Istraživači su prognozirali i da će u narednoj deceniji biti 13 miliona dečjih brakova više, kao i još dva miliona slučajeva ženskog obrezivanja jer će pandemija onemogućiti svetske inicijative protiv akvog delovanja.

Sve veće siromaštvo zbog globalne recesije primoraće i sve više porodica da ranije udaju svoje kćeri, tvrdi UNFPA.

Uprkos takvim pogoršanjima, izveštaj Svetske banke objavljen u februaru pokazao je da je 27 država prošle godine reformisalo svoje zakone kako bi žene imale veću ekonomsku jednakost s muškarcima.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna